Implementatie digitaal rijbewijs wordt bemoeilijkt in Suriname

DE WARE TIJD:

24/10/2012

Paramaribo - Het digitaal rijbewijs is nog steeds niet geïntroduceerd. Er worden hiervoor nog steeds voorbereidingen getroffen. Het Korps Politie Suriname heeft inmiddels alle benodigde apparatuur en software reeds ingekocht, maar programmering van het nieuw systeem bemoeilijkt de implementatie van het rijbewijs. Toch is korpschef Humphrey Tjin Liep Shie optimistisch. "Wij zijn heel dicht bij de implementatie”, zegt hij.

Er worden volgens Verkeerschef Guno Leeuwin nog te veel verkeersdeelnemers betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Tijdens de recent gehouden verkeersacties is dit opgemerkt. Leeuwin vindt verder ook dat bestuurders te vaak onder invloed van alcohol deelnemen aan het verkeer. Terwijl het maximale toegestane alcoholgehalte 220 microgram per uitgeademde liter lucht is, stuitte de politie op bestuurders met 900 microgram per liter lucht.

Ook de snelheid van verkeersgebruikers blijft een probleem volgens de verkeerschef. "Ondanks de verkeersacties rijden mensen met enorme snelheden", zegt Leeuwin. En dat bleek op 30 september weer het geval te zijn. Een aanrijding op 30 september op de Atjonieweg eiste het leven van Izaak Finisie (38). Hij overleed op 17 oktober. De voetganger werd ter hoogte van kilometer 37 door een vrachtwagen aangereden. Hij was in eerste instantie overgebracht naar de plaatselijke polikliniek, waarna hij met de ambulance vervoerd is geworden naar het Academisch Ziekenhuis. De verwondingen van Finisie waren van dien aard dat hij op de afdeling Intensive Care werd opgenomen. Het slachtoffer is de 64e verkeersdode voor dit jaar.