IMF: Ontwrichting bij ontbinding monetaire unie Curaçao en Sint MaartenMAANDAG, 05 DECEMBER 2011 0
WILLEMSTAD — Een eventuele ontbinding van de monetaire unie tussen Curaçao en St. Maarten zal ongetwijfeld leiden tot ontwrichting van het Curaçaose en Sintmaartense bankstelsel, maar ook tot een ongecontroleerde kostenverhoging voor lokale banken, evenals de toezichthouder op deze banken.

Ook zal een dergelijk stap de geloofwaardigheid van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten en die van haar opvolgers op de respectievelijke eilanden aantasten. Dit schrijft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn stafrapport aan de hand van een artikel 4-consultatie die in september heeft plaatsgevonden.

Volgens het IMF moet er ook meer duidelijkheid komen over het wel of niet dollariseren van het Curaçaose en Sintmaartense monetaire stelsel. Het IMF rapporteert dat de huidige munteenheid door de jaren heen voor een relatief lage inflatie en geloofwaardige stabiliteit van de wisselkoersen heeft gezorgd.

Gezien de anemische concurrentiepositie van Curaçao en St. Maarten is het van vitaal belang om voorafgaand aan een eventuele dollarisiatie, de hele loon- en prijsstructuur van de twee eilanden te verbeteren, ten einde een economische ontwrichting en nadelige gevolgen voor het begrotingsbeleid en de duurzaamheid van de economie te mitigeren, aldus het IMF.

Men moet volgens het IMF oppassen dat de publieke discussies over dit thema het vertrouwen van investeerders niet negatief beïnvloedt. Discussies met ver uiteenlopende standpunten over dit onderwerp dienen te worden vermeden, aldus het IMF in zijn rapport.