IMF merkt weinig vooruitgang belastinginning Surinaamse goudsector

DE WARE TIJD:

09/10/2012

Paramaribo - Suriname heeft weinig vooruitgang geboekt bij de belastinginning in de formele goudsector. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt tot die bevinding in zijn landenrapport, dat onlangs uitkwam.

Het land wordt geadviseerd om belastingen vóóraf in te voeren. De Belastingdienst heeft dat idee verworpen, weet Gerold Dompig van de Commissie Ordening Goudsector.

Volgens dat systeem zouden goudzoekers een vast tarief per maand moeten betalen. "Zij zijn er geen voorstander van, omdat als ze een maand niets vinden, ze niet kunnen betalen", legt Dompig uit. "Het levert problemen op bij de inning."

Bovendien zou de hoogte van de voorheffing per persoon moeten worden berekend, aan de hand van hun apparatuur. Dompig: "Persoonlijk lijkt het me strategisch ook geen goed idee, want je moet een conservatieve, lage schatting van het bedrag per maand maken. Als het goed gaat kun je daar niet van meeprofiteren."

Hij is het overigens wel eens met de constatering van het IMF dat de inning langzaam vordert. De belastingdienst is wel begonnen met het aanslaan van grotere goudproducenten. Zestien eigenaren van baggermolens zijn aangeschreven en 250 machinehouders. "De gemiddelde aanslagen van de 'dredges' is zes miljoen Surinaamse dollar", vertelt Dompig.

De fiscus is bij sommige aanslagen teruggegaan tot 2008. De gouddrost beklaagt zich echter over de geringe capaciteit van de belastingdienst. "Die is teleurstellend.

Ook is het jammer dat Suriname geen fiscale opsporingsdienst heeft."

Opkopers

De belastingdienst heeft inmiddels een wetsvoorstel gemaakt om goudzoekers aan te slaan als ze hun vondsten aanbieden bij de opkopers. "Het ligt nu bij de regeerders", zegt Dompig. Volgens hem wil belastingen de tarieven optrekken, omdat ze de laagste van de regio zouden zijn. Goudzoekers in Guyana zijn zo'n acht procent van hun omzet aan belasting kwijt, in Frans-Guyana ligt dat op 8,5 procent, terwijl een Suri- naamse porknokker slechts drie tot vier procent betaalt, rekent Dompig voor. "De vorige regering wilde met een laag tarief de goudsector stimuleren, maar die is nu oververhit." Er zijn twaalf goudopkopers in Suriname aan wie goudzoekers het wettelijk verplicht zijn hun productie te verkopen. "Je kunt niet bij 30.000 delvers in het veld langsgaan om te innen", herhaalt Dompig nog maar eens. "Je moet het bij de opkopers afromen."

Opkopers

Op het moment onderhandelt de regering met internationale concerns Surgold en IAMGOLD over nieuwe concessies. Het IMF roept de regering op om een "billijke en efficiënte" belastingafdracht te bedingen. Als de onderhandelingen succesvol zijn kan Suriname in de komende drie tot vier jaar zijn goudproductie verdubbelen, denkt het IMF.

Volgens de internationale organisatie moet Suriname hulp uit het buitenland vragen bij de onderhandelingen, om te zorgen dat ons land een eerlijk deel van de winst overhoudt.-.