Hogere inkomens op Aruba zwaar belastDONDERDAG 24 MEI 2012, ORANJESTAD -- met een percentage van 58,95 %heeft Aruba de hoogste inkomensbelasting ter wereld. Dat meld de website CBNC.com naar aanleiding van een onderzoek door accountantskantoor KPMG. Als enige land in 'The Americas' staat Aruba in de top 10.

AD Inkomensbelasting Aruba 24 mei 2012MAANDAG 28 MEI 2012, ORANJESTAD — Formulieren voor de belastingteruggaaf moeten uiterlijk maandag 4 juni worden ingeleverd. Belastingdienst Siad biedt daarom ook deze week nog hulp bij het invullen van de formulieren. Tot nu toe zijn de hulpposten minder druk bezocht dan andere jaren. Er wordt echter, zoals elk jaar, weer veel drukte op het laatste moment verwacht.

Dit laat Siad-woordvoerder Meverly Romano-Kelly vanochtend aan Amigoe weten.Drie weken lang boden vijftien vrijwilligers van MEP
hulp bij het invullen van de belastingformulieren.


Naar schatting moeten dit jaar 28.000 personen verplicht aangifte doen. Tot nu heeft Siad ongeveer 25.000 formulieren uitgereikt. Gemiddeld vragen 5000 tot 6000 personen daarvan om uitstel. Het was bij Kelly niet bekend hoeveel formulieren er dit jaar al zijn ingeleverd. Wel laat ze weten dat de meerderheid meestal op het laatste moment binnenkomt. Ze verwacht volgende week maandag dan ook een erg drukke dag.

Uitstel

Wie nu al verwacht niet op tijd de documenten in huis te hebben, zoals bewijs van creditinstellingen, en de formulieren dus niet uiterlijk maandag in kan leveren, wordt aangeraden een aanvraag van uitstel in te dienen. Ook daarvoor is de deadline 4 juni, aldus Kelly. Wie om uitstel vraagt, krijgt twee maanden extra de tijd. Wanneer dit niet is aangevraagd, krijgt de cliënt eerst een aanmaning om het aangiftebiljet alsnog binnen tien dagen in te leveren. Gebeurt dit niet, dan volgt een boete bij het opleggen van de definitieve aanslag, laat de woordvoerder weten. Overigens hoeft niet iedereen aangifte te doen. Personen die een aangiftebiljet inkomstenbelasting hebben ontvangen van de belastingdienst, zijn verplicht dit biljet in te vullen, te ondertekenen en in te dienen. Wanneer burgers geen aangiftebiljet inkomstenbelasting hebben ontvangen, dan moet dit biljet aangevraagd worden, tenzij het redelijke vermoeden bestaat dat er geen belasting verschuldigd is.

De belastingdienst kampt nog wel met een achterstand dus eventueel te veel betaalde belasting vorig jaar, hoeven mensen niet dit jaar al terug te verwachten. Op dit moment worden de aangiftes van 2008 verwerkt en binnenkort begint de dienst aan aangiftes over 2009, aldus Kelly. Wanneer 2011 aan de beurt komt, kon ze niet precies zeggen. In ieder geval niet dit jaar.

Hulp

Degene die hun formulieren al klaar hebben, worden aangeraden deze zo snel mogelijk, voor de drukte, te komen inleveren. Kelly vertelt dat deze week een speciale balie is geopend, enkel voor het inleveren van deze papieren. “Maar als het druk is, mag men verwachten even in de rij te moeten staan.”  Siad heeft verder het hele voor belasting verantwoordelijke team op een hulpprogramma gezet, ongeveer twintig personen verdeeld over de twee locaties, aldus Siad-woordvoerder Kelly. Vorige week konden mensen bij YMCA in San Nicolas terecht voor hulp bij het invullen van de formulieren, waar het dus minder druk was dan andere jaren. Deze week kunnen mensen bij Don Bosco in Noord terecht. Daarnaast ook op het hoofdkantoor in Camacuri. Dit kan op maandag tot en met zaterdag tussen acht uur ’s ochtends en vier uur ’s middags, non-stop. Een afspraak maken is niet nodig. De hulp is voor werknemers en gepensioneerden met een inkomen van maximaal 50.000 florin per jaar (of als koppel 100.000 florin). Zelfstandigen of bedrijfseigenaren krijgen echter geen gratis advies.

Naast de Siad bieden ook politieke partijen hulp bij het invullen. Zoals bij MEP die laat weten inmiddels zo’n 500 mensen  te hebben geholpen.

individual-income-tax-social-security-rate-survey-September-2011