Hofwijks: Beëindiging overeenkomst IMF ‘mosterd na de maaltijd’

18/05/2017

PARAMARIBO - De protesterende groepen zijn niet onder de indruk van het besluit van Suriname om de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stop te zetten. Actieleider Curtis Hofwijks van ‘We Zijn Moe’ noemt het besluit “mosterd na de maaltijd”.

Zijn actiegroep heeft vorig jaar toen Suriname voorbereidingen trof om met het Fonds in zee te gaan, samen met de vakbeweging daartegen een straatprotest georganiseerd. Hofwijks stelt dat er al in een vroeg stadium is gewaarschuwd voor de samenwerking, maar dat de regering deze signalen heeft genegeerd. C-47-voorzitter Robby Berenstein verduidelijkt dat de vakbeweging niet tegen de samenwerking met de buitenlandse organisatie was. "Het ging bij ons meer om het IMF-receptuur, omdat de werkende klasse steeds de dupe werd."

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, zei vorige week in het parlement dat de financieel-economische situatie van de regering zodanig verbeterd is, dat het IMF-programma niet meer nodig is. De voorlichtingsafdeling van deze instantie heeft intussen laten weten dat het programma op verzoek van de Surinaamse regering is beëindigd.

Hofwijks vindt de verklaring van Hoefdraad "onlogisch" gelet op de praktische situatie in het land. Hij kan zich daarnaast niet indenken dat de regering dezelfde overeenkomst waar zij nog geen jaar geleden vol lof over was nu 'plotseling' aan een kant zet. Hij vraagt zich af waar ze 'ineens' met het geld vandaan komt, aangezien de economische situatie in algemene zin niet is verbeterd. De actievoerder vindt dat als de regering de overeenkomst heeft beëindigd met het argument dat de financieel-economische situatie is verbeterd, ze dan ook geen leningen meer zou moeten aangaan.

Bron: de Ware Tijd, Suriname