HI bespreekt Caricom-knelpunten met exporteurs

10/03/2017

PARAMARIBO - De minister van Handel, Industrie en Toerisme, Ferdinand Welzijn heeft zich persoonlijk door vertegenwoordigers van enkele bedrijven laten informeren over de problemen waarmee ze bedrijven kampen bij de export naar de Caricom-lidlanden.

Het zijn Doksenclub, Food and Agriculture Industries, Varross en het Suriname Business Centre. De berwindsman zegt dat er een duurzame oplossing moet komen en heeft voorgesteld dat een werkgroep gaat werken aan een oplossing. Welzijn heeft van collega Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken begrepen dat haar collega van Trinidad en Tobago haar binnen een week zal rapporteren over dit vraagstuk.

Exporteurs van doksenvlees, bananen en vleesproducten ondervinden veel tegenwerking bij de export naar Guyana en Trinidad and Tobago. "Hoewel wordt beweerd dat de obstakels te maken hebben met wetgeving, administratieve procedures en etikettering, blijken ze in de praktijk te zijn opgeworpen om onze producten te weren." Dit staat in een persb ericht van het ministerie.

De minister vindt het "onacceptabel" dat deze zaak zich voltrekt terwijl Suriname lid is van de Caricom. Volgens het Verdrag van Chaguaramas is het niet toegestaan "non-tariff"-barrières op te werpen. Er is daarvan sprake wanneer instanties en instituten in een land tegen de verdragsregels in, administratieve en juridische obstakels opwerpen en daardoor importproducten uit een lidland structureel boycotten.

Bron: de Ware Tijd, Suriname