Hervorming Surinaams belastingsysteem mag niet on hold

DE WARE TIJD:

28/07/2012

Paramaribo - Hervorming van het belastingsysteem is een grote noodzaak. De regering moet met snelle oplossingsmodellen komen, nu de hervormingsdeal met het Nederlands Bestuur en Management Consultancy (BMC) is mislukt. “Want”, zegt fiscaal jurist Robby Makka, “een volledige hervorming van het belastingsysteem zal Suriname jaarlijks ruim 1 miljard Surinaamse dollar extra aan inkomsten leveren.”

Oplossing

De deskundige meent dat om het systeem snel en efficiënt te hervormen, het ministerie van Financiën in Suriname een technische samenwerking zou moeten aangaan met het Nederlandse Ministerie van Financiën. In de jaren negentig waren de Nederlanders reeds betrokken bij andere economische hervormingen.

Makka noemt in dat verband het Asycudasysteem van de douane op. Die samenwerking tilde de douane-inkomsten van ruim 400 miljoen Surinaamse gulden (SF toen) naar ruim 1,3 miljard SF. Ten tijde van het aantrekken van BMC is in De Nationale Assemblee felle kritiek geleverd, als zouden pottenkijkers in het Surinaams belastingsysteem roeren.

“We moeten aan lessons learned doen en hen die ruimte daartoe niet geven”, reageert Makka op die kritiek. “Kom met een Surinaamse counterpart en je hebt meteen zicht op alle zaken.”

Plan B

Makka ziet het aantrekken van deskundigen uit andere landen dan Nederland als plan b. “Financiën Nederland kent het systeem al heel goed. Ze stuurden zelfs personen met een Surinaamse achtergrond, dus jongens die het hele systeem aan beide kanten goed kennen.” Het halen van deskundigheid uit andere landen of vanuit het Internationaal Monetair Fonds zal Suriname niet alleen veel tijd, maar ook veel geld gaan kosten. Met Nederland kan die samenwerking uit diverse potten gefinancierd worden.

Makka vindt dat beide landen zonder af te stappen van hun politiek standpunt over de wederzijdse relatie toch de samenwerking kunnen aangaan.