'Hechtere samenwerking tegen marginalisatie'

24/05/2017

PARAMARIBO - Om marginalisatie van de Caricom te voorkomen is een hechtere onderlinge samenwerking van de lidlanden en met andere regio’s noodzakelijk. Een dergelijke aanpak is de enige uitweg om goede vooruitgang te bereiken in het streven naar duurzame ontwikkeling in de regio. Tot deze conclusie kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken (Cofcor) op hun vergadering in het weekeinde op Barbados. Minister Yildiz Pollack-Beighle was ook aanwezig.

Eén van de agendapunten was de nieuwe richting van de Caricom-diplomatie als reactie op de veranderende internationale omgeving. Ook is gesproken over de aangekondigde uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Brexit) en hoe verder moet worden gegaan met de internationale handel en ontwikkelingssamenwerking.De mondiale ontwikkelingen dwingen de Caricom-landen zich te bezinnen op een nieuwe aanpak met verhoogde diplomatieke slagkracht, om te voorkomen dat de subregio wordt gemarginaliseerd. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vergadering heeft verontrusting uitgesproken over te verwachten negatieve consequenties van de Brexit. Deze verontrusting komt vooral, omdat de meeste lidlanden van het Britse Gemenebest bijzondere banden onderhouden met de Europese Unie via de ex-kolonisator. In 2020 verstrijkt de Cotonou-overeenkomst. Dat is het handels- en economisch samenwerkingsverdrag tussen de EU en de Afrikaanse, Caribische en Pacific (ACP) landen. Afgesproken is dat in 2018 onderhandelingen beginnen voor een nieuwe overeenkomst. Cofcor vindt het in dit verband, van belang dat duidelijkheid wordt gebracht in de relatie tussen Caricom en de ACP-groep, om de koers te kunnen vaststellen voor de verdere ontwikkeling van deze relatie.

Bron: de Ware Tijd, Suriname