Guyanezen aangeklaagd voor mega-cocaïnetransport

02/03/2017

PARAMARIBO - Vier Guyanezen zijn door de Amerikaanse justitie in St. Croix, Amerikaanse Maagdeneilanden, aangeklaagd wegens grootschalige drugssmokkel. Zo blijkt uit de tenlastelegging waar de Ware Tijd de hand op heeft weten te leggen. Het viertal werd maandag in verzekering gesteld nadat ze op 16 februari aan boord van de vissersboot Lady Michelle voor de Surinaamse kust waren aangehouden door de Trinidadiaanse en Amerikaanse kustwacht. De arrestatie vond plaats in internationale wateren, zeventig zeemijl ten noorden van Paramaribo.

Uit de aanklacht blijkt dat Mohamed Nazim Hoseain (64), Richard La Cruz (49), Neville Jeffrey (68) en Mark Anthony Williams (30) worden verdacht van "samenspanning bij het in bezit hebben van meer dan 5 kilo cocaïne met de bedoeling deze te distribueren". Na weging bleek in totaal 4100 kilo cocaïne te zijn onderschept. In de tenlastelegging van Jeremy Latchman, speciaal agent bij de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst, DEA, staat dat de drugs op de Maagdeneilanden een straatwaarde hebben van ongeveer US 71.8 miljoen dollar, ongeveer US 17.500 dollar per kilo. Volgens mediaberichten zou het spul in de Verenigde Staten ongeveer US 125 miljoen dollar hebben opgebracht.

Latchman stelt dat het vaartuig zich verdacht gedroeg toen het op 16 februari werd waargenomen. Onder andere lag de boot stil en bevond het zich in te diep water om te vissen. "Het vaartuig dat later werd geïdentificeerd als 'Lady Michelle' lag doodstil en bevond zich eveneens in te diep water voor een normale visvangstoperatie. De boot bevond zich ook op een bekende drugssmokkelroute. Drugssmokkelaars maken doorgaans gebruik van vissersboten voor transport van grote hoeveelheden drugs afkomstig uit Columbia en Venezuela waar ze worden opgeslagen en later worden overgebracht op vissersboten", stelt de aanklager.

Hoseain, die verklaarde de gezagvoerder te zijn, zou ook tegenstrijdige verklaringen hebben afgelegd toen hij door leden van de kustwachten werd gevraagd wat ze aan het doen waren. In eerste instantie verklaarde hij dat hij en zijn bemanning de nationaliteit van St. Vincent en de Grenadines hadden en dat de boot in Guyana geregistreerd stond. Hij kwam daarop terug en stelde dat de boot in St. Vincent was geregistreerd. Achteraf bleek ook dat de vier mannen de Guyaneze nationaliteit hebben. Aanvankelijk verklaarde Hoseain dat hij en zijn crew aan het vissen waren, maar later gaf hij aan dat zij op zoek waren naar een vaartuig dat al twee maanden wordt vermist.

Volgens de kuswachtleden was er wel vistuig aan boord maar geen vangst. Op basis van een justitieel verdrag tussen de VS en St. Vincent en de Grenadines werd een onderzoek ingesteld op de Lady Michelle en werden in een verborgen compartiment 185 balen cocaïne aangetroffen. Ook werd een bedrag van US 4000 dollar in beslag genomen. Justitieminister Jennifer van Dijk-Silos zei eerder tegen de Ware Tijd dat de aangehouden vissersboot niet in Suriname is geweest. Deze drugstransport kon worden onderschept door samenwerking van de opsporingsdiensten en justitiële autoriteiten van verschillende landen in de regio.

Bron: de Ware Tijd, Suriname