Gratis prikken voor kwetsbare groepen; Tiende Vaccinatieweek van start in Suriname

DE WARE TIJD:

23/04/2012

Paramaribo - Tijdens de tiende editie van de Vaccinatieweek, die vandaag start, wordt speciaal aandacht besteed aan het toegankelijk maken van vaccinaties voor iedereen. Gedurende de week kunnen kinderen en zwangere vrouwen gratis inentingen krijgen. In de poliklinieken van de Stichting Regionale Gezondheidszorg (RGD), Medische Zending, ziekenhui- zen en bij enkele particuliere doktoren kunnen van 23 tot en met 30 april gratis inentingen verkregen worden.

 

 

Het blijkt dat vooral kinderen achterlopen met hun vaccinaties. Nog elk jaar worden mensen slachtoffer van ziektes als de mazelen, bof, rode hond, kinkhoest, difterie, tetanus en polio. Besmetting hiermee kaneigenlijk wordenvoorkomen. Voor kwetsbare groepen als jonge kinderen, zwangere vrouwen en senioren kunnen sommige van deze ziektes verregaande consequenties hebben. Daarom moet er volgens het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) onvoorwaardelijk toegang zijn tot inentingen hiertegen. De Vaccinatieweek valt samen met de Wereld Immunisatieweek. Het feit dat polio in het hele Caribisch Gebied is uitgeroeid, bewijst dat ziektes uit de wereld kunnen worden geholpen door middel van prikken. Belangrijk is dat men blijft inenten, anders kunnen ziektes terugkeren.

Deze vorm van immuun maken, is één van de meest succesvolle preventieve gezondheidsmaatregelen die er is. Verschillende gezondheidsinstellingen organiserende komende week speciale activiteitenin het kader van de Vaccinatieweek. Zo trekt de Medische Zending naar het Wayambo/ Apoeragebied om er kinderen te vaccineren, verzorgtde Regionale Gezondheidsdienst trainingen voor haar gezondheidswerkers enheefthet BOG een promotiefilmpje klaar dat op televisie verschijnt. Tenslotte wordt er ook een poster verspreid met de winnende tekeningen van de wedstrijd die vorig jaar, tijdens de negende Vaccinatieweek, werd gehouden.