GMD heeft zijn langste tijd gehad

07/03/2017

PARAMARIBO - De Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD) die in 1945 is opgericht heeft zijn langste tijd gehad. Daar zijn externe geologen, maar ook de weinige die nog bij deze dienst rondlopen van overtuigd. ‘De GMD van weleer is verleden tijd’ klinkt het tijdens het tweedaagse ‘Geologisch Symposium Suriname’ dat maandag is begonnen in de guesthouse van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Ontmantelen van de dienst is geen optie, wel het transformeren naar een mineraal instituut of mineraal autoriteit.

De GMD zal in elk geval losgekoppeld moeten worden van de overheid. "Met een onafhankelijke status zal de GMD beter in staat zijn te functioneren zoals het hoort. Er kan beter worden ingespeeld op de hedendaagse ontwikkelingen binnen de geologie, zichzelf bedruipen en een betere waardering geven aan kader, dat nu schaars is bij deze dienst en sterk ondergewaardeerd is ten opzichte van vakgenoten in de particuliere sector", zegt Reginald Pansa die daar werkt. Bij een transformatie zou een samensmelting moeten plaatsvinden met het Bauxiet Instituut, dat zich al bezighoudt met bodemschatten.

Het plan voor het institutionaliseren of het transformeren van de GMD is overigens niet nieuw. Al langer dan twintig jaar zou er op advies van onder andere de Vereniging van Mijnbouwkundigen en Geologen in Suriname, maar ook binnen de overheid zelf het advies zijn gegeven, de GMD te transformeren tot een zelfstandige autoriteit. Die roep wordt nu groter, zeker omdat mijnbouwkundigen en geologen wel of niet verbonden zijn aan de vereniging maar ook op de Anton de Kom Universiteit geologie belangrijke ontwikkelingen ondergaan waarop de dienst ver achterloopt. "Het zou kunnen liggen aan inzichtelijk beleid", zegt Pansa.

Bron: de Ware Tijd, Suriname