Gezondheidszorg Suriname duurder door hoge levensverwachting

DE WARE TIJD:

31/01/2012

Paramaribo - Door de steeds betere en modernere beschikbaarheid van gezondheidszorg, neemt ook de levensverwachting toe. De kosten voor de zorg van senioren burgers zijn met de jaren ook toegenomen, als gevolg van de duurder wordende fysieke infrastructuur voor een goede behandeling en de hoge prijzen binnen de farmaceutische industrie. Met name jaagt de sterke toename van chronische niet-overdraagbare aandoe- ningen, als gevolg van een onvoorzichtige leefstijl, de kosten omhoog.

Hoofdpijn
De regering vindt financiering van de zorg daarom nog steeds moeilijk. “De zorg wordt duurder, maar de financiering ervan blijft achter met alle gevolgen van dien voor de kwaliteit. Suriname heeft regionaal een gemiddeld per capita uitgavenniveau voor gezondheid. Hiervan is slechts de helft overheidsfinanciering”, zegt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid.

Hij sprak gisteravond op de conferentie over kwaliteit en kostenbeheer van de gezondheidszorg, waarbij ervaringen vanuit Nederland en Suriname worden gedeeld. Vicepresident Robert Ameerali verrichtte de officiële opening in het gebouw van FHR Lim A Po Institute. Verschillende gezondheidstoppers denken dat de kosten voor gezondheidzorg omlaag gebracht kunnen worden, indien er een multidisciplinaire aanpak vanuit de regering komt.

Bijdrage onmisbaar
Waterberg pleit nog steeds voor preventie die al meer dan 2.500 jaren wordt gepropageerd. De minster zegt dat het prioriteitsbeleid van het departement en het nationaal multisectoraal beleid zich daarom continu moet aanpassen aan het feit dat er meer senioren burgers bij komen met aandoeningen die somsvanlevenslange aard zijn. Hij zegt dat beleid van ziekenhuizen in overeenstemming moet zijn met het nationale gezondheidsbeleid.

Ook de bijdrage van andere belanghebbenden is onmisbaar. Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau in Nederland, liet gisteren zien hoe ook in Nederland de nieuwe aanpak van de zorg de levensverwachting danig is verbeterd in de laatste eeuw. In 2025 verwacht Nederland dat een man gemiddeld 80 jaar en een vrouw 84 jaar oud wordt. Dit terwijl de gezondheidszorg van mensen met 65 jaar al 15 procent vraagt van het landelijk zorgbudget.

In ziekenhuis- en ouderenzorg zal 37,5 procent van het budget worden gestopt. Geneesmiddelen vragen 40 procent van het nationaal budget voor 2,3 miljoen mensen die 65-plussers zijn.