Gezaghebber Bonaire ziet verbeteringin verhouding met NederlandDONDERDAG, 15 NOVEMBER 2012

KRALENDIJK β€” De verhouding met Nederland is de laatste maanden flink verbeterd, volgens gezaghebber Lydia Emerencia. Dat is zeker het geval sinds het overleg in maart van dit jaar, bracht de Eerste Dame van Bonaire dinsdagavond naar voren in de Eilandsraad. Daarin werd gedebatteerd over de resultaten van de Caribisch Nederlandse week, die onlangs werd gehouden in Nederland.

Volgens Emerencia was vooral de laatste dag zeer bijzonder. In een zeer aangename sfeer hebben de verschillende delegaties, open en informeel met elkaar gesproken. De deelnemers merkten daarbij op dat zij een wezenlijke kentering ervaren in de verhouding tussen de drie eilanden en Nederland.

Emerencia: β€œHet is een volledige kentering vergeleken met het overleg in maart van dit jaar. Toen was de sfeer anders. Nu is er toenadering te bespeuren. Maar ik moet er ook bij vermelden, dat de Bonairiaanse delegatie veel beter voorbereid was. Ik ben trots op de delegatie die naar Nederland is gegaan. De verschillende directeuren hebben goed voorbereidend werk gedaan voor de delegatie.”

Volgens de burgermoeder is de ommekeer in de houding van Nederland, het resultaat van een positieve ontwikkeling, waarbij zowel Bonaire als Nederland elkaar beter hebben leren kennen. Volgens Emerencia heerst er nu een situatie, waarin Nederland meer oor heeft voor wat er leeft op Bonaire.

De gezaghebber pleit ervoor om in de toekomst de Eilandsraad meer te betrekken bij de voorbereidingen van het overleg tussen de BES-eilanden en Nederland.