Gerichte muggenspuitacties op St. Maarten

VRIJDAG, 05 FEBRUARI 2016

PHILIPSBURG β€” Vanmiddag wordt op St. Maarten een begin gemaakt met gerichte spuitacties om het muggenprobleem aan te pakken. Volgens de Collective Prevention Services (CPS) is gericht spuiten een methode om de muggenpopulatie te controleren door volwassen muggen te doden. Het CPS vector control surveillance team bepaalt later of het gericht spuiten wordt voortgezet, gebaseerd op indicatoren als een hoge muggenpopulatie en/of verdachte gevallen van door muggen overgebrachte ziekten in een bepaald gebied. De gerichte spuitactie moet niet worden verward met landelijke spuitacties zoals in het verleden werden uitgevoerd, stelt CPS.

De gerichte aanpak begint op twee plaatsen aan de grens met Frans St. Maarten. De eerste spuitactie vindt vandaag in de namiddag plaats in Oyster Pond. De tweede vindt morgenochtend vroeg plaats in French Quarter en omstreken, tot aan Middle Region. De gekozen tijden worden beschouwd als de meest effectieve momenten om te spuiten omdat er dan de meeste muggen aanwezig zijn. Het publiek wordt aangeraden om ten tijde van de spuitacties zelf insecticiden in hun huizen te spuiten, niet op voedsel, mensen of dieren te spuiten, en daarna goed te ventileren. De spuitactie wordt stopgezet en later opnieuw ingepland als er te veel wind staat of als het regent.

De CPS doet tevens een beroep op de gemeenschap om broedplaatsen in en om huizen en bedrijven te elimineren en tijdens het spuiten ramen en deuren open te zetten zodat het insecticide optimaal kan werken om muggen uit te schakelen. Levensmiddelenbedrijven en medische voorzieningen moeten maatregelen nemen om hun producten en medicijnen te beschermen. Ook de dierentuin en dierenwinkels moeten maatregelen nemen om hun dieren te beschermen. Ouders en voogden wordt aangeraden om speelgoed af te dekken, en mensen met aandoeningen aan de luchtwegen moeten voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat ze het insecticide inademen.

Het spuiten is vooral gericht op het doden van volwassen muggen die zich voornamelijk buiten bevinden, maar bereikt niet die plaatsen achter muren, in hoeken en donkere plekken waar de vrouwtjes zich schuilhouden. Tevens doet CPS een beroep op de gemeenschap om alle mogelijke broedplaatsen zoals oude blikken en autobanden te verwijderen en zich ervan te verzekeren dat waterreservoirs niet toegankelijk zijn voor muggen.

Bron: Amigoe, Curacao