Gerenoveerd patiëntengebouw PCS heropend

23/02/2017

PARAMARIBO - Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) heeft dinsdag het gerenoveerde patiënten gebouw ‘Eygi Du’ officieel in hergebruik genomen. Hierin is onder andere de afdeling Langdurige Zorg Vrouwen gehuisvest.

Momenteel zijn er op deze afdeling 56 vrouwelijke chronische patiënten ondergebracht. In het behandelprogramma van deze zorgafdeling staan de verzelfstandiging en resocialisatie van de doelgroep centraal. Het gebouw heeft tachtig bedden, nieuw meubilair en nieuwe apparatuur. Dit project werd gerealiseerd door een samenwerking tussen Suriname en Frankrijk.

De minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel zegt dat de regering zich bewust is van het belang om de geestelijke gezondheidszorg te verbeteren. Hij verwees naar het National Mental Health Plan 2012-2016. Een van de hoofddoelen hiervan is de decentralisatie van de psychiatrische zorg, waarbij het ontwikkelen van behandelfaciliteiten voor de basis geestelijke gezondheid ook centraal staan. Met de heropening van het gebouw heeft het PCS bijgedragen aan realisatie van dit doel, zei de bewindsman.

Het project vindt haar oorsprong in 2008 en maakt deel uit van een plan over de renovatie en herinrichting van de zorgafdelingen van het PCS. De instelling heeft voor dit project 592.800 euro toegewezen gekregen in 2009. Dit bedrag is een deel van vijftien miljoen euro, die beschikbaar is gesteld door de Franse overheid.

Bron: de Ware Tijd, Suriname