Gepensioneerden krijgen deel achterstallige betaling

22/05/2017

PARAMARIBO - De ongeveer 24.000 gepensioneerden uit overheidsdienst hebben onlangs SRD 200 extra gekregen van de achterstallige SRD 1.000 die zij tegoed hebben bij de overheid.

Renate Wouden, voorzitter van de Bond Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) zegt tegen de Ware Tijd dat onduidelijk is wanneer de overige SRD 800 wordt uitbetaald. Vanaf oktober 2016 ontvangen de oud-landsdienaren de koopkrachtversterking van SRD 100 per maand die ambtenaren hebben gehad in december 2015.

Omdat de uitkering terugwerkt, hadden ze nog recht op tien maanden uitkering, dus SRD 1.000 in totaal. Echter, de recent toegekende koopkrachtversterking van SRD 375 per persoon per maand is aan de gepensioneerden voorbijgegaan en onder meer hierover wil het bestuur van de BBGO met president Desi Bouterse praten. Daartoe is hem al een verzoek gedaan. "We willen praten over het Staatsbesluit van welvaartvast pensioen en of we in aanmerking zullen komen voor het geld", zegt Wouden eerder tegen de Ware Tijd.

Volgens mededelingen in de media van Michael Miskin, directeur van het Pensioenfonds tevens bestuurslid van de Centrale van Landsdienarenorganisaties, maken de gepensioneerden wettelijk geen aanspraak op de uitkering van SRD 375. "Mocht het gaan om een verhoging van de bezoldiging of het loon, zouden ze wettelijk hierop wel recht hebben", zei hij toen tegen de redactie. Hij baseerde zich op het Staatsbesluit over welvaartvastpensioen.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname