Geneesmiddelenbeleid wordt aangepakt

27/01/2017

PARAMARIBO - Het geneesmiddelenbeleid in Suriname wordt serieus aangepakt ter verbetering van het gezondheidsstelsel. De nieuwe commissie Nationale Genees- middelenklapper, die donderdag officieel is geïnstalleerd door minister Patrick Pengel van Volksgezondheid, heeft hierin een belangrijke rol.

De minister sprak van extra uitdagingen in 2017: "Er is een economische terugval in het land en in de regio, maar tegelijkertijd is de zorgvraag complexer geworden en is een volledige dekking van alle behoeften niet altijd mogelijk. Aan u de taak om aan alle zogenaamde noden, die aan u worden voorgelegd, optimale invulling te geven." De bewindsman is zich ervan bewust dat dit geen makkelijke opgave is.

Pengel benadrukt dat er zoveel mogelijk wordt getracht om de mens gezond te houden en om ziekte en sterfte te voorkomen, maar geneesmiddelen en aanverwante producten zullen altijd nodig zijn in de gezondheidszorg. Verantwoord gebruik van de beschikbare middelen is wel noodzakelijk. De werkgroep is al actief vanaf de instelling in januari vorig jaar. Commissievoorzitter Els Dams meldt dat er onlangs is gesproken met de Vereniging van Medici in Suriname. De werkgroep wil ook om de tafel gaan met bijvoorbeeld apothekers en verzekeringsmaatschappijen om onder meer hun mening over de geneesmiddelenklapper te horen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname