Geld voor BOG om zikavoorlichting op te voeren

29/12/2015

PARAMARIBO - Deze week nog krijgt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) geld om de voorlichting over het zikavirus, dat enkele weken geleden haar intrede heeft gedaan in Suriname, op te voeren. Tot nu toe is van voorlichting nog weinig te merken. BOG-directeur Lesley Resida zegt dat de minister van Volksgezondheid maandag deze toezegging heeft gedaan.

Het is noodzakelijk dat de gemeenschap op de hoogte wordt gehouden van de ziekte en voorzorgsmaatregelen die getroffen kunnen worden. Maandag hebben het BOG, het ministerie en vertegenwoordigers van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) de situatie rondom zika besproken. Aan de Paho-vertegenwoordiging is gevraagd om zowel binnen de eigen organisatie als in de Verenigde Naties financieringsbronnen aan te boren voor Suriname.

"We hebben ook gekeken naar de officiële en niet-officiële berichten over de relatie tussen zika en de afwijking bij pas geboren baby's. We gaan zaken niet klakkeloos overnemen, maar we gaan er wel aandacht op vestigen. Vooralsnog gaan we geen advies geven aan vrouwen om niet zwanger te worden", zegt Resida.

John Codrington, hoofd van het lab van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), zegt dat er intussen meer dan vijfhonderd aanvragen zijn ingediend om te worden getest. Dit is slechts het topje van de ijsberg en "op basis daarvan kunnen we voorzichtig aannemen dat een paar duizenden personen de zikakoorts hebben opgelopen."

Behalve in Paramaribo zijn er nu in Commewijne bevestigde gevallen. Verder meldt hij dat een aantal zwangere vrouwen zich via de huisarts heeft laten testen, waarvan enkele positief zijn bevonden. Ook gezondheidswerkers zijn besmet met het virus. Codrington merkt op dat het gevolg van zika in Suriname niet gering is.

Bron: de Ware Tijd, Suriname