Geen opvang voor probleemkinderen

06/02/2017

PARAMARIBO - “Ik word vaak gebeld als er een probleem is met een kind en mijn organisatie grijpt dan snel in. De aanpak van kinderen moet duidelijk anders dan die van volwassenen”, zegt Louis Vismale van hulporganisatie Stichting 1 voor 12.

De afgelopen drie weken is zijn organisatie benaderd vanuit diverse hoeken met het probleem van de vijftienjarige Radjkumar Ramsahai en de twee jaar jongere Rahul Dhanradj. De eerste sliep op straat in de omgeving van de Kwattaweg en in het tweede geval ging het om een jongen die probleemgedrag vertoonde. Ramsahai werd naar huis teruggebracht. Zijn moeder overleed enkele jaren geleden en hij bleef met zijn stiefvader achter.

De tiener liep weg van huis en achteraf bleek dat hij, ondanks zijn jonge leeftijd, drugsverslaafd is. "We hebben voor kleding gezorgd en nu is hij opgenomen in de ontwenningskliniek van het Psychiatrisch Centrum Suriname. Ik vraag mij af waar ik met hem naar toe moet wanneer hij na vier maanden uit het traject komt", peinst Vismale. Hij ziet graag dat er degelijke begeleiding komt voor zulke probleemjongeren.

Enkele dagen geleden belde de moeder van de andere jongen met de noodkreet:. "Mijn zoon is onhandelbaar; hij doet wat hij wil", verklaart zij. Zelf heeft de moeder het niet breed en moeten haar kinderen op straat zoute vis verkopen. Vismale: "Ook deze jongen gebruikt drugs. De moeder smeekt de overheid om in te grijpen, zodat haar zoon begeleid kan worden."

Het hoofd Jeugdzorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Sybrano Elmont, legt uit dat zijn afdeling een beschermende taak heeft naar kinderen in een maatschappelijk bedreigde situatie. Mensen kijken vaak alleen naar het gedrag van kinderen en denken dat het gewoon aan hen ligt. "

Uit onderzoek blijkt echter, dat de oorzaak vaak een geestelijk probleem, een trauma of slechte leefomstandigheid is. Dat leidt tot 'moeilijk gedrag', wat eigenlijk een uiting is van het probleem", zegt Elmont. Jeugdzorg werkt met maatschappelijk werkers die op onderzoek gaan naar het leefmilieu van kinderen. De afdeling heeft ook de bevoegdheid om kinderen in een tehuis te plaatsen.

Bron: de Ware Tijd, Suriname