FWNK na verlies nu break-even

1 februari 2017

Willemstad - Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK) viert vandaag haar dertigjarig bestaan. Na een reeks verliesgevende jaren heeft de stichting 2016 met een break-even resultaat afgesloten. ,,Dit voegt een extra dimensie aan de viering”, zo laat directeur Javier Samson weten. ,,Dit is het startpunt om te werken naar een stabiele en duurzaam gezonde financiële situatie.”

Volgens de FWNK-directeur zal dit jubileumjaar naar verwachting tevens het begin markeren van de automatisering en modernisering van de stichting. In mei 2015 is het startsein gegeven voor het automatiseringstraject van de Wega di Number en de modernisering van FWNK. Samson verwacht dat dit jaar begonnen kan worden met de daadwerkelijke implementatie. Om de kosten die hiermee gepaard gaan te kunnen dekken, heeft de FWNK wel als essentiële voorwaarde gesteld dat de stichting de exploitatie van Lotto in handen krijgt.

Aan deze voorwaarde is intussen voldaan bij besluit van de Raad van Ministers op 24 februari 2015. Samson: ,,De introductie van Lotto is goed voor Curaçao want het merendeel van de opbrengsten zal worden aangewend voor investeringen in onze maatschappij zoals sport, cultuur en educatieve projecten.”

In het kader van de modernisering van de stichting heeft FWNK in 2014 tevens een traject opgestart om de oude statuten te wijzigen conform de code corporate governance. De gewijzigde statuten zijn op 3 augustus 2015 vastgesteld door de notaris. Een nieuwe ontwikkeling die zich bij de stichting voordoet is dat deze binnenkort onder het ministerie van Financiën zal ressorteren en niet langer onder het ministerie van Economische Ontwikkeling valt.

Ook heeft de regering plannen om de stichting tezamen met de Landsloterij onder te brengen in één enkele organisatie. ,,Hiervoor kan echter nog geen concrete datum genoemd worden”, aldus Samson.

FWNK is sinds 1987 operationeel en conform de Loterijverordening 1909 verantwoordelijk voor het organiseren van de Wega di Number en de dagelijkse trekkingen op TeleCuraçao. Deze zijn, op het nieuwsbulletin na, de meest bekeken programma’s op de lokale televisiezender, zo staat in een schriftelijke verklaring.

Sinds 1998 organiseert, controleer en int FWNK tevens de Sorteo Ekstra (extra loterij) en daarnaast beheert FWNK het waarborgfonds zoals bedoeld in artikel 5 lid 3 van deze verordening. Doel van dit fonds is om uitbetaling te garanderen aan winnaars van de Wega di Numer Kòrsou.

In een persverklaring beschrijft FWNK zichzelf als ‘het symbool van legale kansspelen op Curaçao nadat jarenlang illegale nummerkantoren oogluikend werden getolereerd door de overheid’. ,,Totdat toenmalige gezaghebber Ronald Casseres het initiatief nam om de loterij te legaliseren en een lokale trekking werd opgezet”, zo blikt Samson terug. ,,Voor FWNK is het belangrijk dat de loterijsector gezond is. Dit kan alleen als er weinig tot geen oneerlijke concurrentie is voor de legale verkoop door illegale gokactiviteiten. Maar na dertig jaar kunnen we helaas nog niet spreken van een gezonde sector.”

In het kader van de illegaliteitbestrijding is door het Land een commissie ‘Verbetering Handhavingsprocedure Loterijverordening’ in het leven geroepen. FWNK heeft hierbij voorstellen aangedragen ter verbetering van controle op illegaliteit, zoals een aanscherping op de aanpak van de illegale ambulante verkopers.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao