Fundacion Anti Droga Aruba tegen legalisering cannabisDONDERDAG, 20 SEPTEMBER 2012

ORANJESTAD — Fundacion Anti Droga Aruba (Fada) is vooralsnog niet voor legaliseren van cannabis. Dat blijkt althans uit de woorden van directeur Juendel Sprok. Hij zegt dat Fada er is ter preventie van alle soorten drugs. Bovendien wordt marihuana nog steeds als ‘gevaarlijke drug’ beschouwd in internationale onderzoeken, zo zegt hij.

Hij zou graag meer lokaal onderzoek willen naar de eventuele gevolgen van het legaliseren. Sprok verwijst verder naar de resultaten van een uitgebreid verslavingsonderzoek dat volgende week woensdag 26 september tijdens het internationale congres over verslaving wordt bekendgemaakt. Hierin staat dat het drugsgebruik onder jongeren op Aruba schrikbarend hoog ligt. Het gaat om alle soorten drugs. Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Aruba onder de schooljeugd.

Legalize Marihuana

Sprok reageert hiermee op recente berichtgeving van de stichting (in oprichting) Aruba Legalize Medical and Recreational Cannabis ofwel Legalize Marihuana. Deze organisatie sprak vorige week met Volksgezondheid-minister Richard Visser (AVP) over het legaliseren van de softdrug marihuana. De minister gaat onderzoeken of er noodzaak en draagvlak bestaat voor medicinaal wietgebruik. De bekende politicus Rudy Lampe was - als privépersoon, zo benadrukt hij - ook bij het gesprek aanwezig en steunt de stichting. Hij zegt dat het decriminaliseren van marihuana en het wettelijk onderscheid aanbrengen in soft- en harddrugs, zorgt voor minder criminaliteit. Lampe en ook de woordvoerder van de stichting, Ricardo Croes, wijzen op het jarenlange gedoogbeleid in Nederland, maar ook op recente voorbeelden zoals Mexico. Sinds 2009 zijn drugsgebruikers in Mexico niet meer strafbaar wanneer deze betrapt wordt met een kleine hoeveelheid drugs voor eigen gebruik. Ook Belize overweegt het bezit van marihuana niet meer strafbaar te stellen. In Uruguay heeft de regering zelfs plannen om zelf cannabis te gaan kweken. Het verbod op verkoop aan buitenlanders moet drugstoerisme voorkomen. Belize heeft een heel liberaal drugsbeleid en één van de laagste criminaliteitscijfers van Latijns-Amerika.