Focus moet blijven op betere Arubaanse overheidfinanciën

VRIJDAG, 01 NOVEMBER 2013

ORANJESTAD — Uit de eerste reacties op het nieuwe kabinet dat afgelopen woensdag werd aangesteld, blijkt de aandacht voor gezondere overheidsfinanciën.

Tijdens de verkiezingen was dit eveneens het belangrijkste aandachtspunt.

Bij de inauguratie afgelopen woensdag benadrukte Financiën-minister Juan David Yrausquin dat het dit kabinet menens is met dat wat in het verkiezingsprogramma van AVP is afgesproken: het kostenplafond vastgesteld in de begroting van 2013, wordt gehandhaafd voor de komende jaren.

Werkgeversorganisatie Atia brengt hetzelfde punt onder de aandacht in de felicitaties aan het nieuwe kabinet én het parlement. “Atia hoopt dat de regering en het parlement genoeg aandacht geeft aan onze publieke financiën, ons belastingsysteem en de productie van ons overheidsapparaat.” De organisatie vindt dat deze punten lange tijd niet zijn behandeld hoewel Atia eerder zelf ook oplossingen heeft aangedragen.

Wat betreft zelf oplossingen aandragen: dat is wederom de manier waarop PDR-leider Andin Bikker zegt de komende vier jaar weer aan de slag te gaan als eenmansfractie. In de vele stemmen die hij kreeg, zegt Bikker, steun te zien voor de filosofie van zijn partij om niet alleen regeringsbeleid te bekritiseren maar zelf ook mogelijke oplossingen aan te dragen. Het is nu wachten op het regeerprogramma zegt hij, om deze te evalueren en vervolgens in de partijraad af te stemmen welke strategie PDR de komende vier jaar gaat voeren.

Grootste oppositiepartij MEP zet de lijn door die ze tijdens de verkiezingscampagne al uitzette: de regering dwingen tot meer transparantie, geen manipulatie van informatie meer en geen valse beloften. Ze gaf al aan niet akkoord te zijn met een groot kabinet van negen ministers, vooral ook vanwege de slechte financiële situatie van de overheid.

Tot slot heeft gouverneur Fredis Refunjol laten weten tevreden te zijn met hoe de formatie is verlopen. Vanaf vandaag voert hij afzonderlijke gesprekken met de ministers over onder meer de werkwijze met elkaar. Het is goed om aan het begin al af te spreken hoe je met elkaar omgaat, zegt de gouverneur. Over de financiële situatie zegt hij dat elke regering nu die uitdaging heeft, zoals ook in de VS en Nederland. Er zijn de kwesties van vergrijzing en pensioenleeftijd, onderwerpen die overal ter wereld spelen en waar diligent mee moet worden omgegaan voordat het een probleem wordt, aldus Refunjol.

Bron: Amigoe, Aruba