Fitch wel overtuigd van stabiliteit Arubaanse economieDONDERDAG, 30 AUGUSTUS 2012

ORANJESTAD — Kredietbeoordelaar Fitch Rating geeft de kredietwaardigheid van Land Aruba opnieuw de rating ‘BBB’ en noemt de vooruitzichten ‘stabiel’. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend. Dit in tegenstelling tot de andere vooraanstaande kredietbeoordelaar, Standard & Poor’s (S&P), die vorige week vrijdag nog de langetermijnverwachting van onze land van ‘stabiel’ naar ‘negatief’ verlaagde.

Na het slechte nieuws van S&P vorige week, is de regering nu ‘dubbel blij’ met de handhaving van de rating en outlook van Fitch, aldus premier Mike Eman (AVP) in een reactie. S&P verlaagde de vooruitzichten, omdat de heropening van de olieraffinaderij in San Nicolas langer op zich laat wachten dan verwacht. Eman benadrukt echter dat, mocht de koop door PetroChina niet doorgaan, Valero niet weggaat van ons eiland. “Het bedrijf gaat zich dan richten op hele grote transshipment operaties.” De premier meent daarom dat de vooruitzichten inderdaad zoals Fitch beaamt ‘erg stabiel’ zijn. Parlementariër Juan David Yrausquin (AVP) adviseert de regering toch om met een ‘conservatieve begroting’ te komen, waarin rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat de raffinaderij dit jaar niet meer open gaat. Hij vindt dat de begroting moet streven naar een begrotingstekort in 2014 van niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). “Dit valt nog binnen de goedkeuring van S&P”, aldus Yrausquin. Als dat lukt, zo stelt de parlementariër, dan kunnen we de A-rating van S&P behouden.

Fitch heeft dus vertrouwen dat de Arubaanse economie gaat aantrekken en dat de regering in de komende twee jaar de begroting op orde krijgt. Het vertrouwen komt volgens Fitch door de verwachte heropening van de olieraffinaderij, positieve resultaten uit de toerismesector, de uitvoering van een ‘ambitieus stimulatieprogramma’ en verdere inkomsten verhogende en kostenbeperkende maatregelen van de regering. De kredietwaardigheid van ons land wordt verder ondersteund door een hoog gemiddeld inkomen per capita, een lange historie van macro-economische stabiliteit en het conservatieve banksysteem. Daarnaast profiteert ons land van de steun van de Nederlandse overheid als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. De belangrijkste zwakke plek van onze economie is de smalle economische basis met de raffinaderij en toerisme als de twee grootste inkomstenbronnen. “Dit is nog eens benadrukt door de tijdelijke sluiting van de raffinaderij.” Het achterblijven van economische groei en maatregelen om de landsbegroting te consolideren zouden in de toekomst tot een lagere rating kunnen leiden, waarschuwt Fitch.

De aankomende uitgave van obligaties van het Land Aruba, ter waarde van 253 miljoen dollar en met een vervaldatum van 2021,2022 en 2023, krijgen van Fitch Ratings ook een ‘BBB’ rating. Het geld dat met deze obligaties wordt binnengehaald, wordt gebruikt om buitenlandse schuldverplichtingen af te betalen en budgettaire behoeftes van dit jaar af te dekken.