Fiscus Aruba pakt Insel

23 februari 2017

Willemstad - De Arubaanse burgerluchtvaartautoriteit gebruikt nu de belastingschuld van Insel Air Aruba om de MD-vloot van de luchtvaartmaatschappij aan de grond te houden.

Als een soort ‘breekijzer’ dus ten behoeve van de Belastingdienst in Oranjestad. Dat is bij de huidige, nieuwe top van Insel verkeerd gevallen. Want inmiddels is het week vier dat de MD’s niet ingezet kunnen worden. ,,De rek is er uit”, zegt Juni Sluis, deputy chief executive officer Flight Operations. ,,Geen enkele maatschappij kan het zolang overleven als het grootste deel van de vliegtuigen geen omzet kan genereren.”

Was het eerst om technische redenen, later om administratieve redenen dat de op Aruba geregistreerde machines van de Arubaanse luchtvaartautoriteit niet mochten opstijgen. ,,Nu is het een belastingissue.” Vanwege achterstallige afdrachten was door de Arubaanse fiscus beslag gelegd en vorige week werd bekend dat komende vrijdag wordt overgegaan tot openbare verkoop van de activa van Insel Air Aruba. Daarop staan vooral meubels, bedrijfsauto’s en computers.

De vliegtuigen staan niet op de balans van de Arubaanse vennootschap. Toch zet de regeringEman/overheid de MD’s in om alsnog de achterstand te innen. Het noodlijdende bedrijf heeft echter cashflowproblemen, mede door een aanzienlijke vordering in Venezuela. Nu zelfs meer dan eerst, omdat de eigen vliegtuigen aan de Arubaanse ketting liggen en toestellen duur ingehuurd moet worden op wetleasebasis.

De regering van Curaçao is onlangs bijgesprongen met een toezegging voor een overbruggingskrediet van 15 miljoen dollar (en heeft Aruba en ook Nederland, ten behoeve van Bonaire, verzocht eveneens bij te dragen in verband met het belang van de onderlinge bereikbaarheid). Daarmee worden echter alleen operationele uitgaven gedaan en moet er weer eerst geld worden verdiend om oude schulden af te betalen. Dat geldt voor alle crediteuren. Dus óók voor de Arubaanse Belastingdienst.

Volgens een persbericht heeft Insel Curaçao noch Insel Aruba op dit moment nog technische problemen waar de luchtvaartautoriteiten over vallen. Op grond daarvan zou Aruba de jetvliegtuigen, waaronder vier MD’s, kunnen vrijgeven. De luchtvaartautoriteit in Oranjestad stelt zich nu echter op het standpunt dat als Insel financiële problemen heeft dat ook de veiligheid in het geding kan zijn.

In het persbericht wordt gemeld dat de Nederlandse inspecteurs zowel op Curaçao als op Aruba onverwachte audits hebben verricht, waar beide maatschappijen geen bezwaar tegen hadden. Insel is zich naar eigen zeggen niet bewust van gesignaleerde tekortkomingen die van invloed zijn op de luchtwaardigheid van de vliegbedrijven.

,,De Nederlandse inspecteurs toonden zich aangenaam verrast met de conclusies van hun bevindingen. Het onafhankelijk onderzoek geeft het management van beide maatschappijen een hoger gevoel van comfort voor wat betreft interne kwaliteitscontrole.”

Gisteren hebben de top van Insel Air Aruba, de regering van Aruba en de Arubaanse luchtvaartautoriteit vergaderd. Bij het sluiten van deze editie was de uitkomst daarvan nog niet bekend.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao