‘Facebook-zucht’ Surinamers oogt onproductief

01/03/2017

PARAMARIBO - Surinamers zouden niet direct moeten juichen om het feit dat het land in de top drie van de wereld prijkt als het gaat om het gebruik van Facebook. “Dit oogt inderdaad onproductief”, beaamt Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven op vragen van de Ware Tijd.

"Je zou inderdaad kunnen denken dat wij kostbare tijd verliezen op Facebook, terwijl het land productie hard nodig heeft op dit moment", voegt Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten eraan toe. "Soms zie je mensen inderdaad zodanig allerlei dingen op Facebook plaatsen dat je je afvraagt of ze niets te doen hebben", zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47. Ook hij geeft toe dat een dergelijke 'wereldprestatie' niet automatisch reden zou moeten zijn om te juichen.

Facebook heeft een jaar geleden de zogeheten 'emoji's' gelanceerd, waar mensen kunnen aangeven of ze een boodschap, foto of video die iemand of een organisatie geplaatst heeft leuk, grappig of niet leuk vinden. De tekens zijn ruim driehonderd miljard keren gebruikt wereldwijd, en slechts de burgers van Mexico en Chili hebben Surinamers daarbij overtroffen.

Berenstein en MacAndrew vinden dat er meer onderzoek gedaan zou moeten worden om te weten of het jongeren, in plaats van werkenden zijn die zo actief zijn op Facebook. Bilkerdijk voert aan dat er ook steeds meer productief gebruikgemaakt wordt van sociale media door bedrijven om zaken te doen. Ook de grote diasporagemeenschap van Surinamers in het buitenland speelt volgens Berenstein vermoedelijk een rol. "We hebben veel familie in het buitenland. Toen je vroeger alleen via Telesur kon bellen, waren er daar lange rijen. Er werden ook veel brieven gestuurd via het postkantoor. Nu zijn Facebook en Whatsapp betaalbare manieren om contact met familie te houden. De behoefte daartoe is groot".

Bron: de Ware Tijd, Suriname