Experts moeten helpen Curacao uit financieel slop te halenWOENSDAG, 03 OKTOBER 2012

WILLEMSTAD — Een team van experts moet interim-minister van Financiën José Jardim helpen met de meest acute financiële problemen van het land. Oud-premier van de Nederlandse Antillen Etienne Ys, oud-minister van Financiën van de Nederlandse Antillen Ersilia ‘Zus’ De Lannooy en voormalig hoofd van de landsfinanciën van de Nederlandse Antillen Gregory Damoen behoren tot dit team.

Damoen bevestigt tegenover de Amigoe dat hij benaderd is. “Ik sta er altijd voor open om het land te helpen. Het gaat niet om deze interim-regering. Ik ben bereid om iedere regering bij te staan die aan het welzijn van de gemeenschap werkt. Ik zal mezelf aanbieden om te helpen. Er moet veel worden rechtgezet. Veel verkeerde informatie over onze financiën en overheids-nv’s, die de voormalige regering in de wereld heeft geholpen”, aldus Damoen.

Als voorbeeld noemt Damoen de obligatielening ten behoeve van Aqualectra. Door tussenkomst van de Centrale Bank is in 2009 een obligatielening uitgegeven ten gunste van utiliteitsbedrijf Aqualectra. Hierdoor werd de rente die Aqualectra betaalt, verlaagd van 16,75 procent naar 5 procent. “Hoe kan dat diefstal zijn zoals de voormalige regering beweert? Tot nu hebben ze ook niemand hiervoor opgesloten.”

Volgens Damoen heeft Curaçao hard rust nodig. Het moet, zo zegt hij, afgelopen zijn met continu negatieve kritiek leveren. “Dit schaadt het land en onze instituten onnodig.” De problemen van Aqualectra hebben volgens Damoen te maken met de tariefverlaging van vijf cent, die oud-minister-president Gerrit Schotte heeft doorgevoerd ondanks negatieve adviezen. “Nu zit Aqualectra met een gat van 80 miljoen. Dit moet onderzocht worden en zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.”

Volgens Damoen wist het kabinet MFK/PS/MAN drommels goed waar ze aan begonnen toen ze een regering vormden. “Destijds in de Eilandsraad werd er veel kritiek geleverd op de begrotingen die niet volledig waren. Toen ze in de regering waren gestapt bleven ze ronddraaien, in plaats van dat ze beslissingen namen in bijvoorbeeld de gezondheidssector en voor wat betreft de pensioenen.”

Damoen zegt dat het rapport over de problemen met het ouderdomspensioen eind vorig jaar al klaar was. Waarom oud-minister Hensley Koeiman (MAN) pas onlangs voorstellen om de pensioenen veilig te stellen naar de verschillende adviesraden heeft gestuurd, is voor Damoen een raadsel. “Ze wisten dat als ze de geëigende maatregelen namen, de begroting een overschot zou kennen. Maar ze hebben te lang gewacht en het overschot is omgeslagen in een tekort. Ook beslissingen die tegen alle regels in en zonder na te denken zijn genomen, hebben bijgedragen aan het gecreëerde tekort.”

Verder zegt Damoen dat Schotte Curaçao een zeer slechte dienst heeft bewezen door tegenover de internationale pers te verklaren dat er een staatsgreep is gepleegd. “We zitten in een kritieke situatie, vooral voor wat betreft het aantrekken van investeerders en het creëren van nieuwe banen. Ogenschijnlijk is Schotte niet bezorgd over de situatie waarin het land verkeert, maar kijkt hij alleen naar persoonlijke belangen, partijbelangen en belangen van partij-investeerders.”

Financiën

Voor wat betreft de situatie van de landsfinanciën zegt Damoen dat oud-minister George ‘Jorge’ Jamaloodin niet luisterde naar de adviezen van Jardim, die destijds de hoogste ambtenaar van Financiën was. “Daarnaast is het de vraag of Jamaloodin de waarschuwingsbrieven, die hij van Jardim kreeg, begreep. Ook moet je je afvragen wie de personen waren die de minister adviseerden. Hij verbood Jardim zelfs om naar een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te gaan.”

Damoen hekelde ook de verklaring van MFK-Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas vanochtend. “Hij probeerde de schuld van de aanwijzing op Jardim af te schuiven, maar het was Jamaloodin die informatie achterhield, en als we vandaag de dag met een aanwijzing zitten dan is dat omdat Jamaloodin geen kennis van zaken heeft en niet de capaciteiten heeft om minister van Financiën te zijn. Daarnaast voldeed het parlement niet aan zijn taak om de minister te controleren.”

Volgends Damoen kreeg de regering-Schotte een gezonde financiële situatie om mee te werken, maar zijn ze hier verkeerd mee omgegaan. “De regering heeft zelf gezegd dat er 500 miljoen aan reserves is. Wat hebben ze met dit geld gedaan?”