Ex-inspecteur Curaçao bestrijdt kritiek Jellinek-investeerder

VRIJDAG 24 mei 2013

WILLEMSTAD - Er was heel wat meer mis bij Jellinek Retreat dan investeerder Jacob Gelt Dekker in zijn kritiek op de sluiting van de kliniek suggereert. Dat laat ex-Inspecteur van de Gezondheidszorg Jan Huurman vanuit Nederland weten in reactie op de kritische berichten van Gelt Dekker.

De zakenman verliest zes miljoen dollar door de sluiting van Jellinek, zo liet hij tegenover Caribisch Netwerk van de NTR weten. Hij kan er niet over uit dat de sluiting totaal zinloos is en zelfs naar nepotisme riekt. ,,Ik heb nog nooit zo’n kwaadaardige, doelgerichte en bovenal zinloze actie van autoriteiten meegemaakt om een oprechte onderneming en investering in Curaçao onderuit te halen”, aldus Gelt Dekker op Facebook. ,,Ik pleit voor een grondig onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling bij PvdA-lid Lea Bouwmeester, Huurman en verzekeringsmaatschappijen in Nederland.”

Huurman laat zich niet uit over de suggestieve opmerking van Gelt Dekker dat hij vriendjes zou zijn met PvdA-lid Bouwmeester; de grootste kritische stem in de Tweede Kamer met betrekking tot de gang van zaken bij Jellinek Retreat. ,,Ik ben inderdaad lid van de PvdA, net als 67.000 andere Nederlanders, dus dat zegt niks”, aldus Huurman. Wel gaat hij dieper in op de uitleg die Gelt Dekker geeft aan het ontbreken van vergunningen bij de zorgverleners. Volgens Gelt Dekker waren de twee zorgverleners waar het om ging ‘wel degelijk eerder bij de Inspectie langs geweest om hun vergunning te regelen, maar werden ze naar huis gestuurd met de boodschap dat zo’n dergelijke accreditatie niet nodig was voor hen en dat, als dat wel zo bleek te zijn, die toch niet kon worden afgegeven omdat er geen procedure voor bestond’.

,,Onzin”, reageert Huurman. ,,Psychiater Annemarie Schaap, die in Jellinek Retreat werkte toen ik daar voor het eerst kwam, meldde mij dat zij geheel onbekend was met de Curaçaose wetgeving. Zij wist niet dat zij haar bul moest laten viseren en zij wist niet dat er een Moratoriumwet is. Het verhaal van Gelt Dekker dat zij en haar voorganger zich gemeld hebben bij de Inspectie en weg zijn gezonden, is uit de duim gezogen.” Ook de uitleg die Gelt Dekker geeft over de beschuldiging van het overtreden van de geneesmiddelenwet raakt volgens Huurman kant noch wal. Volgens Gelt Dekker ging het om een kleine hoeveelheid slaappillen die een patiënt na het afronden van haar behandeling bij Jellinek had achtergelaten. ,,Een verpleegster heeft die pillen die door een arts van het Sehos waren voorgeschreven in het medicijnenkabinet opgeslagen. Daar werden ze tijdens een inspectie door Huurman gevonden, waarop hij direct het personeel beschuldigde van handel in ongeregistreerde medicijnen.” Volgens Huurman bagatelliseert Gelt Dekker de situatie en was er veel meer aan de hand.

,,De geneesmiddelenverordening en Landsverordening opia ten werden massaal overtreden bij Jellinek Retreat. Geen van de aanwezige geneesmiddelen was netjes voorgeschreven door een behandelend arts en geen van de geneesmiddelen was op naam van de patiënt afgeleverd. Op de doosjes stond alleen te lezen dat de geneesmiddelen door Cai Winkel waren voorgeschreven. Bovendien zaten alle verdovende middelen niet achter slot en grendel, terwijl dat wel hoort. Er was dus echt veel meer aan de hand dan Gelt Dekker suggereert.” Tenslotte is Huurman van mening dat de directie van Jellinek Retreat ruimschoots de tijd heeft gekregen om orde op zaken te stellen of de beschuldigingen in ieder geval aan te vechten. ,,De aanwijzingen waren vatbaar voor beroep. Jellinek Retreat heeft echter nimmer beroep aangetekend. Daarmee hebben ze in feite aangegeven dat de aanwijzingen terecht waren.”

Bron: Antilliaans Dagblad