EU gaf Suriname 70 miljoen euro in 2012

06/01/2014

DEN HAAG - Suriname heeft 70,3 miljoen euro van de Europese Unie (EU) gekregen in 2012. Aanvankelijk kreeg ons land 82,4 miljoen euro toegewezen door Europa. Dit staat in het rapport ‘Jaarrekeningen van het Achtste, Negende en Tiende Europees Ontwikkelingsfonds- Begrotingsjaar 2012’ van de EU. Het Europees Parlement (EP) buigt zich donderdag over dit rapport.

In het financieel rapport staat niet aangegeven aan welke projecten de uiteindelijke 70,3 miljoen euro is besteed. Ook staat niet aangegeven of die projecten al zijn afgerond.

De EU is een van de donoren van Suriname. Als voormalige kolonie ontvangt Suriname periodiek gratis enkele miljoenen euro's uit het Europees Ontwikkelingsfonds (EDF). Deze fondsen worden aan alle 79 lidlanden van de Afrikaanse Caribische en Pacifische groep (ACP) verstrekt. De EU heeft voor de periode 2014- 2020 een bedrag van ruim 30 miljard euro beschikbaar voor de ACP. Een duidelijke verdeelsleutel onder de lidlanden is er nog niet.

De EU liet vorig jaar doorschemeren dat de hulp aan Suriname nu veel minder zal zijn. De status van mid-income land maakt dat Suriname op een andere manier benaderd zal worden door de Europese Unie, maakte de Europese Commissie (ministerraad van de EU) de ACP-EU parlementariërs vorig jaar bekend.

Bron: de Ware Tijd, Suriname