'DSB-bestuursraad medeverantwoordelijk voor debacle'

23/01/2017

PARAMARIBO - De raad van commissarissen (rvc) bij De Surinaamsche Bank is medeverantwoordelijk voor de problemen waarin deze financiële instelling verkeert. De raad heeft zich onvoldoende van zijn controlerende en toezichthoudende taak op de directie van de bank gekweten, zei Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname, zondag in het radioprogramma ‘Welingelichte kringen’.

Dat is de bestuursraad tijdens de besprekingen over de problemen bij de bank ook voorgehouden. Er is onvoldoende de vinger aan de pols gehouden. De raad moet goed in de spiegel kijken en zich bepaalde vragen stellen over zijn nalaten, zei Gersie. Hij benadrukte, dat ondanks het verlies dat DSB het afgelopen jaar heeft geleden, de tegoeden van de klanten bij de bank er nog altijd zijn.

De governor riep cliënten op hun geld rustig daar te laten. "Ik heb ook rekeningen daar. Mijn vrouw, mijn gezin, familieleden, hebben daar rekeningen." Hij voegde eraan toe, dat verliezen worden afgeschreven van het vermogen van de bank en niet ten laste van de tegoeden van rekeninghouders. De leiband voor de bank wordt de komende periode korter aangehouden.

Na bestudering van de rapportages het afgelopen jaar en controle van de boeken in de bank zelf heeft de Centrale Bank tijdig aan de bel getrokken en gewaarschuwd voor mogelijke problemen. De CBvS heeft gewezen op een aantal kredietportefeuilles waarbij het mis zou kunnen gaan. Sommige adviezen en instructies zijn niet opgevolgd.

Intussen heeft de CBvS de grootaandeelhouders - Assuria en de Staat - erop gewezen dat ze extra kapitaal voor DSB Bank moeten vrijmaken. Dat is ook gebeurd. Het is in het belang van het gehele land dat Surinames oudste en grootste bank niet omvalt, aldus Gersie. Met hoeveel geld de twee aandeelhouders te hulp schieten, heeft hij niet aangegeven. Gersie zei met nadruk dat DSB niet failliet is. Dat zou volgens hem ook niet kunnen omdat de CBvS een zeer strak kasreservebeleid voert.

Bron: de Ware Tijd, Suriname