Drie kwart hepatitispatiënten niet bewust van ziekte

11/02/2017

PARAMARIBO - Drie op vier personen die besmet zijn met hepatitis C weten niet dat zij ziek zijn, terwijl slechts zestien procent van de personen bij wie de ziekte is vastgesteld zich heeft laten behandelen. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) heeft medio januari voor het eerst een rapport uitgebracht over deze sluipende ziekte in de regio.

De organisatie vraagt hier aandacht voor en roept de landen in dit gebied op preventief op te treden, onderzoek te doen en zieken te behandelen. Ook in Suriname komt de ziekte voor. Er zijn verschillende typen hepatitis, te weten A, B en C. De vaccinatiedekking van hepatitis B in Suriname is 89 procent. Uit het rapport van de Paho blijkt dat naar schatting 2.8 miljoen mensen dit type hebben en zo'n 7.2 miljoen type C.

Paho noemt hepatitis een stille epidemie, omdat personen die de ziekte hebben geen symptomen merken totdat het kwaad is geschied, in de vorm van een aangetaste lever. Uit het rapport blijkt dat in 2014, vijftien landen in de regio ongeveer 18.100 levertransplantaties hebben uitgevoerd. Zo'n honderdvijfentwintigduizend personen sterven jaarlijks aan hepatitis B en C. Dit is meer dan het aantal dat samen aan HIV en tuberculose per jaar overlijdt.

Hepatitis is een ontsteking van de lever, vaak veroorzaakt door een virus. Een op de twintig mensen krijgt gedurende het leven te maken met een vorm ervan. De A-variant is de minst ernstige vorm en komt vooral voor bij kinderen, maar ook volwassenen kunnen besmet raken. De B-variant komt voor in onder andere bloed en sperma en is daarom ook een zogenoemde seksueel overdraagbare aandoening. Ongeveer 80 procent van de mensen die besmet raken met hepatitis C, krijgt een chronische leverontsteking.

Bron: de Ware Tijd, Suriname