Dowers wil invoering Esta-systeem

8 februari 2017

Oranjestad - ,,We zien in toenemende mate dat er overvallen op personen in hun woning worden gepleegd. Het lijkt erop dat de overvallers in die gevallen spontaan te werk gaan op het moment dat ze denken snel aan wat geld te kunnen komen.” Minister Arthur Dowers van Justitie zei dit maandagochtend tijdens een openbare vergadering met de Staten van Aruba.

De minister was naar het parlement geroepen om tekst en uitleg te komen geven over wat hij denkt te kunnen doen aan de golf overvallen die Aruba momenteel overspoelt. Hoewel Dowers benadrukt dat er Arubanen betrokken zijn bij de overvallen, weet hij ook zeker dat er buitenlandse misdadigers naar Aruba komen om hier hun criminele praktijken voort te zetten. Om hen buiten de deur te houden, wil hij een Esta-systeem invoeren. Esta betekent ‘Elektronisch Systeem voor Reistoestemming’.

Esta is een online applicatiesysteem, ontwikkeld door de Amerikaanse regering, om reizigers van te voren te screenen voordat zij de het land mogen betreden. Vanwege de verhoogde veiligheidsregels die op 12 januari 2009 zijn ingegaan, moeten reizigers die onder het Visa Waiver-programma vallen eerst reistoestemming aanvragen voordat zij naar de Verenigde Staten reizen. Alle reizigers moeten ook een paspoort hebben dat door een machine gelezen kan worden, om toegang tot de Verenigde Staten te verkrijgen. De Esta-aanvraagprocedure is geheel online en wordt uitgevoerd door het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS).

Minister Dowers is van oordeel dat met een dergelijk modern systeem, mensen die met vervalste papieren of een gestolen identiteit Aruba proberen binnen te komen, vroegtijdig worden opgespoord. ,,Daarbij kunnen we zo ook op het spoor komen van de lokale mensen die criminele personen helpen en kan het systeem een rol spelen bij de bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel.”

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao