Douaniers ‘1.000 kilo’-zaak weer aan het werk

25/05/2017

PARAMARIBO - De twee douaniers die waren aangehouden in de zaak aangaande de ruim 975 kilogram cocaïne die verborgen zat in sporttassen in containers op de Nieuwe Haven, zijn weer aan het werk. Ze waren op verdenking van betrokkenheid bij de smokkelpoging in verzekering gesteld, maar zijn al geruime tijd weer op vrije voeten.

Er zijn geen maatregelen tegen hen genomen, "omdat het onderzoek vooralsnog niet daartoe heeft geleid", zegt de chef van de douanerecherche, Robby Alfaisi. Hij onderstreept weliswaar dat een dergelijke beslissing niet door de douanedienst wordt genomen, maar door het Openbaar Ministerie (OM), in wiens handen het onderzoek is. Wanneer het justitieel onderzoek is afgerond, zal volgens hem eventueel een beslissing over het lot van de douaniers volgen.

De rol van de douanedienst in dergelijke zaken eindigt volgens Alfaisi bij het vooronderzoek. "Wij hebben ons deel gedaan en de zaak overgedragen aan het OM." De vrijlating hoeft niet te betekenen dat de douaniers vrijuit gaan.

Volgens Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Antinarcoticabrigade van de politie, zitten er nog maar twee verdachten vast. Acht anderen zijn voorlopig in vrijheid gesteld. Hij benadrukt dat zij alsnog kunnen worden opgeroepen wanneer de zaak door de rechter wordt behandeld. "Iedereen is nog verdachte." De zaak is momenteel in de fase van toetsing door de rechter-commissaris. Naarden zegt dat één van de verdachten voortvluchtig is.

Bron: de Ware Tijd, Suriname