Douane legt werk neer

11 mei 2017

Oranjestad - Het personeel van de douane en immigratie werkzaam op de luchthaven heeft gisteren actie gevoerd. Aanleiding voor de twee uur durende werkonderbreking was een incident maandagavond, waarbij een douanebeambte op weg naar haar auto door een crimineel werd aangevallen.

,,De veiligheidssituatie is uit de hand gelopen”, verklaarde de voorzitter van de douanevakbond Sada, Eduard Maduro, vanochtend tegenover NoticiaCla: ,,Als er eenmaal een ambtenaar in uniform op de werkplek wordt overvallen, dan weet je wel hoe laat het is.” Het personeel van de immigratie steunde de actie uit solidariteit met de collega’s van de douane.

Volgens Maduro hecht de luchthavendirectie (Triple A) geen waarde aan het werk van de immigratie noch de douane. Tijdens een vergadering die dinsdag met de directie werd gehouden bleek volgens Maduro dat men te weinig oog heeft voor de veiligheid van het personeel en dat men niet van plan is hier meer aan te doen. ,,Dat is voor hun gemakkelijk te zeggen. Zij gaan om vier uur naar huis. Onze mensen die de wacht hebben niet. Er is geen veiligheid voor het luchthavenpersoneel.”

Volgens luchthavenwoordvoerder Hendrik Croes zijn de eisen van de actievoerders gericht aan het verkeerde adres en zijn er al afspraken gemaakt over aanscherpen van de beveiliging rond het luchthavengebouw. ,,Douane- en immigratiemensen moeten problemen bespreken binnen hun eigen organisatie. Als luchthaven kunnen we in gesprek gaan met de directies, maar niet met individuele medewerkers of hun vakbondsvertegenwoordigers.”

Het gaf ook aan dat de bewuste douanebeambte een gesprek heeft gehad met de leiding van de luchthaven. ,,Op grond van haar verhaal hebben wij in overleg met de betrokken diensten maatregelen genomen. Blijkbaar is dat niet aan het personeel verteld.” Reizigers hadden weinig last van de actie, omdat het werk door andere personeelsleden is overgenomen.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao