Douane Aruba wacht nog op verzelfstandigingDONDERDAG 24 MEI 2012, ORANJESTAD — De douane wacht nog altijd op loskoppeling van de belastingdienst. De douanevakbond onderhandelt al sinds 2009 met de regering over deze verzelfstandiging. Wat de douane wel binnenkort weer krijgt, is het software programma Asycuda. “Daarmee moet het inklaren van vracht een stuk sneller gaan.”

Sharina Hernandez, voorzitter van douanevakbond Sada, zegt dat verzelfstandiging nog altijd de grote wens is van de douane. “Over de hele wereld, maar ook hiernaast op Curaçao zie je dat de douane een zelfstandig korps is en dat het op die manier ook goed functioneert.” De vakbondleider vindt dat de douane in de afgelopen jaren achteruit is gegaan. Materieel waarmee ze werken is verouderd, maar ook de communicatie en het respect vanuit de overheid naar het korps toe laat te wensen over. “Toch zijn de lonen in de loop der jaren wel vooruitgegaan. Het is dus niet dat de douaneambtenaren niet gemotiveerd zijn om te werken. Ze houden juist van hun werk en ik ben er zeker van dat een verzelfstandiging zal leiden tot een beter functionerend korps.”

Al tijdens de formatie van het huidige kabinet onderhandelt Sada met de regering over verzelfstandiging. Een bedrijfsplan werd ingediend en er zou een commissie komen om te beslissen of verzelfstandiging gewenst is of niet. Vanuit de belastingdienst kwam toen echter het advies dat dit te duur zou zijn.


Softwar
e

De douane is blij met de herintroductie over enkele weken van het softwareprogramma Asycuda, aldus Hernandez. De douane stapte vier jaar geleden over van een oude versie Asycuda naar het softwarepakket SAP. Deze overstap bleek echter geen succes, zo stelde ook Financiën-minister Mike de Meza (AVO). Het programma zou niet goed werken en te duur zijn. De douane pleitte daarom ook voor een terugkeer naar het oude systeem. Hernandez: “Niet dat SAP een slecht programma is, maar voor de douane werkt het niet. Dat is keer op keer bewezen en het heeft de overheid in de loop der jaren ook veel geld gekost.” De vakbondsleider bevestigt dat het besluit inmiddels is genomen om terug te gaan naar Asycuda. “Binnen vier tot zes weken hopen we het weer in huis te hebben. Hierdoor zullen wij, maar ook importeurs, een stuk minder papierwerk krijgen. Het inklaren van vracht kan dan ook een stuk sneller.”