Doorbreken zwijgzaamheid noodzaak voor succes

09/03/2017

PARAMARIBO - Wil het ministerie van Justitie en Politie dat een meldpunt Kinderbescherming in Brokopondo succesvol wordt, dan zal zij er een bijdrage moeten leveren om de zwijgzaamheid van de plaatselijke gemeenschap te doorbreken. Dit kwam woensdag naar voren tijdens een bijeenkomst waar bewoners van het district en andere betrokkenen zijn ingelicht over de komst van het meldpunt.

Na Apoera, Coronie en Paramaribo-Zuid wordt Brokopondo het vierde gebied met een meldpunt. Dat van Brokopondo moet binnen zes maanden op poten zijn gezet. Intussen zal door overleg met de plaatselijke gemeenschap en gezagsdragers in het district informatie verzameld worden over de leefsituatie en de problemen die er zijn. Belangrijk in deze is hoe om te gaan met de traditionele leefregels van de gemeenschap.

Leerkracht Petra van de plaatselijke lbo-school adviseerde het ministerie en de coördinator van de meldpunten om de bewoners te trainen om te durven praten. Ze verzorgt al vier jaar onderwijs in het gebied en constateert dat mensen dit niet durven wanneer er zich zaken voordoen waar kinderen het slachtoffer van zijn. "De gemeenschap is gesloten, men praat niet graag", aldus de leerkracht op serieuze toon. Ze verwees vooral naar de ouders van kinderen.

"Wanneer er een klacht over kindermisbruik wordt ingediend bij de politie, trekt de familie die vaak genoeg weer in", zegt ressortraadslid Marlon Rensch. Hoofdkapitein Michel Walden ondersteunt dit met de opmerking dat je door iemand ongestraft te laten ervoor zorgt dat de persoon de handeling weer zal plegen. "Dan ben je geestelijk gestoord."

DNA-lid Diana Pokie van Brokopondo merkte op dat traditionele gezagsdragers en andere ambtsdragers vaak genoeg misbruik maken van hun positie. "Als iemand schuldig is, is het jouw taak om op te treden. Of je nou een basya, leerkracht of andere functionaris bent."

Bron: de Ware Tijd, Suriname