DNA vraagt extra aandacht voor gevolgen klimaatverandering

23/02/2017

PARAMARIBO - Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft namens het parlement dinsdag de regering gevraagd extra aandacht te schenken aan de gevolgen van klimaatverandering. Het valt haar op dat sinds 2004 de veranderingen niet zonder gevolgen zijn.

Ze wil weten of er een constant monitoring systeem is, hoe klimaatverandering wordt geregistreerd en welke data over de effecten worden bijgehouden. Simons zegt dat Suriname bekend staat als het groenste land ter wereld, maar ook kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering. "Wie helpt ons met het probleem van klimaatverandering. We moeten de effecten daarvan symbolisch kunnen doorspelen aan de wereld", zegt ze.

Met de overstroming nu in het Boven-Marowijnegebied en de voorspelde weersverwachtingen is bij het parlement nu meer het besef aanwezig dat niet alleen het binnenland maar ook andere delen van het land zwaar getroffen kunnen worden. Verschillende leden hebben de regering gevraagd naar wetenschappelijke informatie en naar de mogelijkheden om preventief dit probleem aan te kunnen pakken. Een daarvan is het klimaatverandering monitoringsysteem. Amzad Abdoel (VHP) wil van minister Edgar Dikan van Regionale ontwikkeling weten of dat al is ingevoerd. Het is immers sinds 2008 ingevoerd.

Zijn collega Wendel Asadang (NDP) vroeg aandacht voor de overstromingen in het Brokopondo gebied. Hij schrijft die toe aan de wijdverspreide goudactiviteiten van multinationals. De parlementariër vraagt de regering er beter op te letten dat er daadwerkelijke sociale impact studies worden gemaakt bij het verlenen van concessies voor mijnbouwactiviteiten. Minister Dikan zegt dat alle districten intussen een noodplan hebben. Er moet gewerkt wordt aan een centraal observatie- en monitoringsysteem.

Bron: de Ware Tijd, Suriname