DNA-lid Rabin Parmessar: Dienstverlening gezondheidssector dit jaar decentraliseren

DE WARE TIJD:

15/06/2012

Paramaribo - De dienstverlening binnen de gezondheidssector naar de burgerij moet spoedig worden aangepakt. Dit stelt DNA-lid Rabin Parmessar (MC/NDP). Hij zit komende week met de minister van Volksgezondheid om de tafel om diverse aspecten over deze sector te bespreken. Parmessar benadrukt dat de president eerder heeft aangegeven dat 2012 een doejaar is en er zijn binnen de gezondheidssector enkele zaken die dit jaar gerealiseerd moeten worden.

Vorige week tijdens de behandeling van de Wet bloeddonoren in De Nationale Assemblee, merkte Parmessar op dat het opzetten van een Spoed Eisende Hulp (SEH) in het Sint Vincentius Ziekenhuis “een grote grap” is. Hij meende dat hiermee het probleem van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) niet opgelost is maar slechts op hetzelfde punt blijft. “De dienstverlening moet gedecentraliseerd en geoptimaliseerd worden”, benadrukt Parmessar tegenover de krant. In het gesprek met de minister zal hij vragen om alvast een uitgebreide poliklinische zorg op te zetten op Lelydorp en in de buurt van de Derde- en Vierderijweg.

Decentralisatie
Het is volgens het DNA-lid sinds enkele jaren gebleken dat twintig procent van de gevallen die naar de SEH van het AZP gaan, opgenomen wordt en 80 procent voor de huisarts is. De mensen komen volgens hem van heinde en verre en rijden minimaal tien poliklinieken voorbij om bij het AZP te komen voor gevallen die een huisarts kan behandelen. “De uitgebreide poliklinieken moeten ook voorzien worden van een eigen ambulance, zodat er niet eerst gebeld hoeft te worden naar het AZP en kostbare minuten bespaard kunnen worden”, benadrukt Parmessar. Wel meent hij dat ernstige trauma en zware gevallen doorverwezen moeten blijven worden naar het AZP.

Belanghebbenden
De parlementariër geeft aan dat er met alle belanghebbenden gesproken zal moeten worden om dienstverlening te decentraliseren. Een daarvan is de groep van de verzekeringsmaatschappijen. Met Sociale Zaken en het Staatsziekenfonds moet worden nagegaan welke mogelijkheden er zijn om hun cliënten tegemoet te komen. Tot nu toe kunnen de sociaal zwakkeren volgens Parmessar niet bij alle artsen terecht. “Dan moeten zij ervoor zorgen dat zij ook een polikliniek hebben die 24 uur beschikbaar is voor hun patiënten.”

Specialisten zoals oogartsen en gynaecologen zullen verzocht worden om ook poliklinieken buiten Paramaribo te draaien, zodat mensen geen grote afstanden hoeven af te leggen. Parmessar gelooft erin dat alle belanghebbenden zullenmeewerken om de dienstverlening te decentraliseren en liefst dit jaar jaar nog.