Diabetes nog steeds groot gezondheidsprobleem in Suriname

DE WARE TIJD:

14/11/2012


Paramaribo - Diabetes Mellitus is een groot probleem in Suriname. Ruim één op de tien mensen tussen 18 en 55 jaar heeft diabetes. Er is volgens Kiran Sewgobind, Business Unit Manager van het medisch laboratorium MyLab, geen balans tussen eten en bewegen. Het gros van Surinamers eet nog steeds ongecontroleerd en ongezond.

Campagne

Ze doet deze uitspraak aan de hand van bevindingen uit de jaarlijkse campagne die MyLab houdt in verband met Wereld Diabetesdag vandaag. Dit jaar loopt de campagne tot en met 20 november. Personen kunnen dan kosteloos hun bloeddruk, bloedsuikergehalte en HB (salie) meten. "Dan zie je dat er een enorme behoefte is."

Sinds MyLab zeven jaren geleden is begonnen met deze campagne, hebben steeds tussen de 500 en 1000 mensen zich aangemeld om gescreend te worden. Volgens Sewgobind lopen er genoeg mensen rond die niet weten dat ze diabetes hebben. Ze komen hier pas achter wanneer ze de uitslag van hun test in handen hebben. Dit is een veel voorkomend fenomeen, waar dringend naar gekeken moet worden, want hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, des te beter die kan worden aangepakt. Vooralsnog is er geen duidelijk beeld of degenen die zich tijdens de campagnes aanmelden voornamelijk vrouwen zijn die hun gezondheidsstatus willen laten onderzoeken. Die data moet volgens Sewgobind nog verwerkt worden.

Welvaartsziekten

RGD-huisarts   bevestigt dat er mensen zijn die de ziekte hebben, maar dat niet weten. Ook hij zegt dat diabetes in veel gevallen toevallig wordt ontdekt bij mensen. Hij ergert zich enorm aan het leefpatroon van personen in de samenleving, bij wie jaarlijks diabetes wordt ontdekt. "De wereld gaat niet meer ten gronde aan infectieziekten. We gaan dood aan welvaartsziekten," stelt hij. Mensen gebruiken te veel vet, zoet en bewegen niet. "Dat is precies de issue waarop MyLab keer op keer beukt: onze levensstijl," zegt Sewgobind. In Suriname eten we te veel en bewegen te weinig. Dit gedrag maakt volgens haar dat het mis gaat met onze gezondheid.

Levenslang

Volgens Cronie geeft suikerziekte eigenlijk niet veel klachten. "Maar een suikerpatiënt is aan een levenslang dieet gebonden. Tot je laatste ademsnik! Het is niet zo dat je 1 jaar, 2 jaar of 12 jaar bezig bent. Je moet je medicatie gebruiken tot je niet meer ademhaalt."

Het zorgpunt waar de gezondheidssector en overheden wereldwijd naar kijken, is het voorkomen van diabetes bij jongeren. Steeds meer jongeren lijden aan de ziekte. Statistieken hierover zijn niet helder, omdat jongeren zich niet laten controleren. Er wordt veel gedaan aan preventie bij deze doelgroep. Dit gebeurt op scholen en via jeugdinstituten met het doel jongeren bewust te maken van de gevaren van diabetes. Sewgobind stelt dat vooral bewegen wordt gepromoot. Jongeren vinden het echter "eng" om zich te laten prikken. MyLab stopt hierin veel energie, alsook in de ondersteuning van verenigingen en organisaties die zich richten op het diabetesvraagstuk.