Delen aluinaardefabriek naar industriepark

09/01/2017

PARAMARIBO - Delen van de aluinaardefabriek te Paranam die momenteel ontmanteld wordt, zullen worden gebruikt bij het opzetten van een industriepark in die omgeving. Onder meer de betonnen platen die verwijderd en vervolgens door Suralco geconserveerd worden, zullen voor het industriepark worden gebruikt, zegt Dilip Sardjoe, voorzitter van de Surinaamse onderhandelingscommissie.

Sardjoe zei vorige week tegen de Ware Tijd dat er lekkages bij de raffinaderij zijn ontstaan, en daarom wordt de fabriek gedeeltelijk ontmanteld. "Niet compleet. De betonnen platen zullen gebruikt worden voor industrieën, die zich hier willen vestigen. Het materiaal wordt geconserveerd voor andere industriële doeleinden."

Intussen hebben verschillende politici en politieke partijen van zowel de oppositie als coalitie hun bezorgdheid geuit over de jongste ontwikkelingen rondom het vertrek van Suralco/Alcoa uit Suriname. Zij hebben het gevoel dat de intentieverklaring die de regering in 2015 met de multinational had getekend, maar door het parlement resoluut werd afgewezen, toch in alle stilte wordt uitgevoerd.

Ook de commissie van het parlement die regelmatig zou worden geïnformeerd over de gang van zaken tast in het duister. Vooral de mededeling van Sardjoe in de media dat de Afobaka waterkrachtcentrale (pas) op 31 december 2019 aan Suriname wordt overgedragen, zit de politici niet lekker. Dit aspect is een van de zaken die vervat was in de door De Nationale Assemblee (DNA) verworpen intentieverklaring.

Commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) zegt dat de voorzitter van de commissie, Wendel Asadang, er alles aan doet dat de parlementaire commissie nog deze week bijeenkomt om na te gaan wat haar te doen staat. Een bespreking met de onderhandelingscommissie eind vorige maand ging niet door omdat de DNA-leden eerst een ontmoeting wilden hebben met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen.

Tijdens dat onderhoud zijn de parlementariërs niets wijzer geworden over het beleid dat de regering voert als het gaat om het weer opstarten van de bauxietindustrie. Dodson zou de commissie hebben voorgehouden dat alle zaken daaromtrent hem uit handen zijn genomen en door de onderhandelingscommissie worden afgehandeld, zegt Gajadien.

Intussen heeft de VHP in een verklaring haar bezorgdheid geuit over de jongste de ontwikkelingen. Er wordt aan herinnerd, dat de intentieverklaring zo slecht was, dat de parlementaire coalitie en oppositie deze gezamenlijk hebben verworpen. De VHP roept de president op, om zo snel mogelijk publiekelijk verantwoording af te leggen over deze zaak.

Bron: de Ware Tijd, Suriname