Decemberproces tot nader te bepalen datum uitgesteld

09/02/2017

PARAMARIBO - Het 8 Decemberproces is tot een nader te bepalen datum uitgesteld. Bij aanvang van de zitting van donderdagmorgen heeft auditeur-militair Roy Elgin om een schorsing gevraagd. Het OM zou op 1 februari hoger beroep hebben aangetekend tegen de voortzetting van het proces.

Maar de president van de Krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, zei hiervan geen beschikking te hebben ontvangen. Zij heeft alsnog om overleg van de beschikking gevraagd en daarom de rechtszaak verdaagd naar een nog te bepalen datum.

De Krijgsraad wil weten of het hoger beroep van het OM tijdig is ingediend en heeft ervoor gekozen het OM op zijn woord te geloven.

Nabestaanden reageren teleurgesteld op het besluit en vinden het een 'gemiste kans' dat de Krijgsraad op 30 januari niet de auditeur-militair heeft geëist zijn requisitoir (strafeis) te houden. "Toen was er namelijk geen enkel obstakel en nu is er het hoger beroep."

Advocaat Hugo Essed, die de nabestaanden vertegenwoordigt, verwacht dat het Hof snel zal beslissen over het door Elgin beweerde hoger beroep, geheel in lijn met eerdere besluiten van het Hof dat de zaak al te lang duurt.

Bron: de Ware Tijd, Suriname