Debat over mislukte formatie Nederland

16/05/2017

AMSTERDAM - De Nederlandse Tweede Kamer debatteert woensdagmorgen met informateur Edith Schippers over de mislukte formatiepoging tussen de politieke partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Dat is dinsdag besloten na overleg tussen de verschillende fractievoorzitters met Kamervoorzitter Khadija Arib. Schippers heeft dinsdagmiddag het verslag van de formatie naar de Kamer verstuurd waar vervolgens over gedebatteerd zal worden. Ook het verdere verloop van het proces zal in het Kamerdebat aan de orde komen. Wat CDA-leider Sybrand Buma betreft komt er een nieuwe verkenningsronde waarbij alle gekozen fractievoorzitters opnieuw langs de informateur gaan om hun visie op de verdere verloop van de formatie te geven.

Maandagavond besloten de leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet verder te willen onderhandelen. Het thema migratie bleek het struikelblok te zijn. Schippers schrijft in haar verslag dat de onderhandelaars afgelopen donderdag geen overeenstemming bereikten over het onderwerp migratie. Er werd afgesproken om de problemen in het weekend gladstrijken, omdat nieuw uitstel geen nieuwe inzichten zouden opleveren. Uiteindelijk zijn Schippers en de vier partijen maandag tot de conclusie gekomen dat verder onderhandelen geen zin meer heeft.

Bron: de Ware Tijd, Suriname