Curaçaose PP-patiënten moeten betalen voor urologische hulpWOENSDAG, 03 OKTOBER 2012

WILLEMSTAD — De garantiekaart van PP-patiënten wordt vanaf maandag 1 oktober niet meer geaccepteerd door de Maatschap Urologie Kòrsou (MUK). Dat zeggen urologen Wissem Assad Isa en Jurjen Bade. Pas als Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) de openstaande declaraties van de afgelopen twee jaar betaalt, worden de garantiekaarten weer geaccepteerd.

De urologen hebben dit besloten nadat zij er met de BZV niet uitkwamen. Sinds 1 september worden nieuwe PP-patiënten geweigerd. De urologen hadden gehoopt dat ze binnen een maand tot een oplossing konden komen, zodat ze het zwaardere dreigmiddel niet in hoefden te zetten.

Nieuwe PP-patiënten moeten nu 40 gulden betalen voor het eerste consult. Vervolgafspraken kosten 30 gulden per keer. Bij urologisch onderzoek of een operatie krijgen PP-patiënten een kwitantie waarmee ze een cheque kunnen ophalen bij het PP-kantoor. Zodra de urologen de cheque of een andere vorm van betaling hebben ontvangen, kan er een afspraak worden gemaakt. Het vakgebied urologie betreft de nieren en de urinewegen.

Alle klinische activiteiten (in zorginstellingen) gaan door zoals gewoonlijk. Ook personen die spoedeisende medische hulp nodig hebben, zullen in een kliniek worden geëvalueerd en behandeld. Volgens de MUK zijn de PP-patiënten net zo belangrijk als iedere andere groep met een andere ziektekostenverzekering. De urologen zeggen geen onderscheid te maken en behandelen alle patiënten gelijk. “De wachttijden voor een afspraak, consult, behandeling of operatie zijn voor iedereen gelijk”, aldus de MUK in een persbericht.

Momenteel bedraagt de wachttijd tussen de vijf en zes maanden. Patiënten die bellen voor een afspraak kunnen pas in maart 2013 terecht. Volgens de urologen zal de wachttijd slechts toenemen met het vertrek van uroloog Sillé. Hij gaat per eind oktober met pensioen. Daarom heeft de MUK twee urologen in dienst genomen, die aan de slag gaan als Fellow en Chef de Clinique per oktober 2012 en januari 2013 respectievelijk. Op deze wijze hoopt de maatschap een betere dienstverlening te geven aan het Curaçaose volk, door de wachtlijsten voor patiënten met urologische problemen te verkorten.