Cruisetoerisme op weg naar records

11 januari 2017

Oranjestad - Aruba Ports Authority (APA) verwacht dit jaar meer dan 700.000 cruisetoeristen. Dat zijn er meer dan er ooit eerder in een jaar tijd aan wal gingen in Oranjestad.

Financieel directeur Humphrey Tromp is tevreden over het resultaat van het afgelopen jaar. ,,Het ging beter dan verwacht. We hadden rekening gehouden met 640.000 cruisepassagiers, maar het zijn er 656.043 geworden. In vergelijking met het jaar 2015 is dat een stijging van 8,1 procent. Een mooi resultaat, ondanks de af- zegging van de wekelijkse komst van Pullmantur gedurende de zomermaanden.” Ook het aantal schepen dat aanlegde in de haven van Oranjestad is toegenomen. In 2016 kwamen 307 schepen naar Aruba, tegenover 296 in het jaar ervoor.

De voorspelling voor 2017 is gebaseerd op het aantal reserveringen van cruiseschepen. ,,We zien dat er geen sprake meer is van een ‘low season’, we spreken nu van een ‘slow season’, met in elke maand minimaal tien schepen”, aldus Tromp. Hij vertelt dat APA druk bezig is met het beleid voor de komende jaren. ,,We zien dat de schepen steeds groter worden, soms tot wel 5.000 passagiers. Dat betekent dat we de vaargeul moeten uitdiepen. Ook moeten we de faciliteiten aan de wal uitbreiden, zodat de passagiers snelle toegang hebben tot tours, transport of andere diensten.”

Om die laatste reden wordt bekeken of het verstandig is om een plafond in te stellen van het aantal passagiers. ,,Als we niet kunnen bieden wat de cruisetoeristen vragen bij gebrek aan capaciteit, moeten we wellicht overwegen om niet meer cruiseschepen toe te laten”, aldus Tromp.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao