‘Cosmetische chirurgie alternatieve inkomstenbron’ voor Suriname

DE WARE TIJD:

25/09/2012

Paramaribo - Uiterste rondingen aanbrengen, een smalle taille of een rond zitvlak. Een greep uit enkele van de schoonheidsingrepen die veelal vrouwen van Braziliaanse, Colombiaanse en Dominicaanse afkomst in Suriname doen.

“Een alternatieve bron van inkomsten. Als het goed betaalt moeten we erin investeren”, vindt Manodj Hindori, directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis, over de progressieve groei die cosmetische chirurgie in Suriname meemaakt.

Hindori spreekt van een kleine markt, die aan het groeien is. “Het zou een mooie opsteker zijn voor onze economie. We moeten innovatief zijn.”

De ingrepen met de grootste populariteit zijn contourcorrecties zoals liposuctie, buikwandcorrecties en borstvergrotingen of -verkleiningen. De kosten voor zo een operatie zijn in Suriname relatief lager. In Brazilië worden tarieven van 10.000 US dollar gehanteerd, terwijl de patiënten in Suriname voor een derde van het bedrag al geholpen zijn.

Ook personen uit Nederland en de Verenigde Staten reizen naar Suriname voor een plastische metamorfose. Een ligdag voor een buitenlander na zo’n ingreep bedraagt 850 Surinaamse dollar.

Cosmetische chirurgie kan sinds 1983 uitgevoerd worden in Suriname. Deze vorm van medische ingrepen toont al ruim anderhalf jaar een stijgende trend. Echter zijn er geen exacte cijfers voorhanden.

Winston Jessurun, plastich chirurg in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ziet de toename als het halen van de cosmetische chirurgie uit de taboesfeer. Hij beschrijft de stijging verder als stilzwijgend promoten van medisch toerisme.

Toch stelt de specialist dat gezien het gemiddeld aantal ingrepen van twee per week dit product zich in kinderschoenen bevindt. Om het daadwerkelijk tot een medisch product te verheffen beveelt Jessurun aan meer operatiefaciliteiten te creëren.

Ook het tekort van operatieassistenten moet verholpen worden. “Met minimaal vier artsen kunnen wij beter werk verzetten”, weet de chirurg. “Onder de huidige omstandigheden kunnen wij het aanbod van medisch toerisme nog niet aan.”

In Suriname zijn er slechts twee plastische chirurgen: Jessurun en Ildemar Fakkel. Het Sint Vincentius Ziekenhuis krijgt vier keer per jaar een Nederlandse cosmetische chirurg, die zijn diensten verleent. Hij verblijft er steeds voor maximaal tien dagen.