Controle op uitzendbureaus nu bij wet geregeld

20/02/2017

PARAMARIBO - Na bijna dertig jaar en vele pogingen is het De Nationale Assemblee gelukt om met een nieuwe wet controle uit te laten oefenen op arbeidsbemiddelingsbureau ’s, zogenaamde intermediairs. De wet is vrijdag rond middernacht met 34 algemene stemmen aangenomen.

Belangrijk is dat wordt voorkomen dat uitzendbureaus arbeidskrachten uitbuiten, tot slavernij toe. Ook de rechtspositie van zowel werknemers als de bureaus, is nu goed geregeld. De voorzitter van de commissie van rapporteurs, André Misiekaba, zegt dat van de meer dan 190 uitzendbureaus ruim 95 het etiket 'malafide' kunnen krijgen, omdat die handelen naar eigen inzicht. Naast regulering moet er met de wet ingespeeld worden op de ontwikkelingen van flexibele arbeidsprocessen in de wereld, zei de minister van Arbeid, Soewarto Moestadja.

Bij de behandeling van de wet is er veel gediscussieerd over de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de bureaus, inleenbedrijven en de werknemer. Ook het bedrijfsleven heeft bijgedragen aan deze wet. De regering en het parlement hebben stelling genomen tegen het misbruiken van werknemers om over hun rug heen grote winsten te maken, maar anderzijds ook tegen bedrijven die uitzendkrachten inzetten om vaste medewerkers te vervangen. De uitzendmedewerker is hierin steeds het slachtoffer geweest, zonder een wettelijke regeling.

De wet voorziet er onder andere in dat medewerkers die langer dan een jaar in dienst zijn bij een inleenbedrijf, recht hebben op goede arbeidsvoorwaarden en gebruik mogen maken van vakbondsrechten. Ook mogen zij bij zowel bij het inleenbedrijf als het uitzendbureau hun arbeidsrechten opeisen. Daarnaast moeten de bureaus voldoen aan de in de wet gestelde voorwaarden. Volgens een studie van de Internationale Arbeidersorganisatie (ILO) in 2016 zijn intermediairs nadelig voor de economie van een land. De studie zegt bijvoorbeeld dat afhankelijkheid van uitzendbureaus kan leiden tot erosie van specifieke vaardigheden.

Bron: de Ware Tijd, Suriname