Constitutioneel Hof kan binnen een jaar operationeel zijn in Suriname

DE WARE TIJD:

‘Constitutioneel Hof kan binnen een jaar’

10/05/2012

Paramaribo - Indien slagvaardig wordt opgetreden, kan het Constitutioneel Hof binnen een jaar operationeel zijn. Al een flink aantal jaren liggen er twee concepten hierover klaar. Die zouden hooguit aangepast moeten worden naar de huidige tijdsgeest, vindt jurist Jennifer Van Dijk-Silos. Zij is door de president aangesteld om de instelling van voornoemd hof voor te bereiden. Het voorwerk is intussen afgerond en nu moet de regering beslissen wat te doen.

Aan de regering hadden indertijd professor Ludwig Waaldijk en ook president van het hof van justitie, wijlen Fred Ramdat-Misier, concepten voor het speciale hof voorgelegd. “Er liggen al jaren twee concepten klaar. We moeten eigenlijk alleen maar kijken hoe we ze kunnen updaten. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden”, zegt Van Dijk Silos. Haar is onduidelijk waarom deze voorstellen door de jaren heen het parlement nooit hebben bereikt. “Vaak is het de politiek die ontwikkelingen in dit land tegenhoudt”, suggereert de consultant. “Deze wet had er al in 1975 bij de onafhankelijkheid moeten zijn, maar ik weet niet waarom politiek in Suriname daar zo angstig voor is”, zegt ze verder.

Politiek boosdoener

Ook ex-president Ronald Venetiaan geeft de politiek, en met name het parlement, de schuld dat Suriname nog geen Constitutioneel Hof heeft. Ruim drie weken geleden stelde hij in het actualiteitenprogramma ‘Welingelichte kringen’ bij Radio-ABC dat de volksvertegenwoordiging de wet voor het instellen van het Constitutioneel Hof al jaren bewust niet in behandeling neemt.

DNA-leden weigeren volgens de NPS-voorzitter te accepteren dat dit instituut de bevoegdheid heeft om aangenomen wetgeving af te keuren. “DNA heeft problemen daarmee”, zei Venetiaan.

Uit het relaas van Van Dijk-Silos komt echter naar voren, dat de concepten de volksvertegenwoordiging nooit hebben bereikt.

Voorbereiding klaar

De juriste heeft in december 2010 al determs of reference-hoe het hof eruit zou kunnen zien- aan de regering aangeboden. Na een onderhoud met toenmalig minister van Justitie en Politie, Martin Misiedjan, heeft ze echter niets meer van de regering vernomen. In de TOR is aangegeven hoe het rechtsinstituut tot stand zou moeten komen. Tijdens dat proces zou een denkgroep consultaties houden met belanghebbenden en zou “de conceptgedachte op papier worden gezet.” Daarnaast zou een wetgevingsjurist worden aangetrokken om de vereiste wet te formuleren, waarna opnieuw ruggespraak met de regering zou volgen. “Als alles vlot was verlopen, zou deze wet al eind 2011, begin 2012 bij DNA moeten zijn ingediend”, zegt de consultant. Volgens haar is het Constitutioneel Hof noodzakelijk, omdat met dit orgaan het justitiële systeem in Suriname een gesloten geheel wordt. “Het is belangrijk voor de rechtstaat en de rechtspraak, dat je zo een instituut hebt”, stelt de jurist.-.