Commotie Aruba om begroting

MAANDAG 27 mei 2013

ORANJESTAD - Nog voordat de Staten van Aruba begint met de behandeling van de begroting voor het dienstjaar 2013, rollen de parlementariërs over elkaar heen om hun ongenoegen kenbaar te maken.

Waar de oppositie met name verbolgen is over de te late indiening en de te korte tijd om de stukken te bestuderen, valt regeringspartij AVP vooral over het gebrek aan zichtbare onderbouwing van de cijfers. Statenvoorzitter Paul Croes heeft zware dagen voor de boeg. Morgen om 8.00 uur komt de Staten bijeen om in een openbare vergadering te debatteren over de begroting. Tot 17 mei hadden de Statenleden de gelegenheid om de stukken te bestuderen en hun vragen op schrift te stellen. ,,De begroting is veel te laat en de periode van behandeling is veel te kort”, laat de oppositie weten. Croes deelt hun mening, want volgens de wet had de begroting uiterlijk op 1 september vorig jaar bij het parlement moeten liggen, terwijl hij de stukken pas op 2 mei kreeg. Omdat het om een enorme stapel documenten ging, wilde de Statenvoorzitter pas een week later met de behandeling beginnen, maar de meerderheid van de Staten wilde haast maken.

Dit leidde eerder deze maand tot een roerig debat. Toen duidelijk werd dat de parlementariërs van de AVP vasthielden aan 17 mei als uiterste datum voor het indienen van schriftelijke vragen, verlieten de MEP-parlementariërs uit protest de zaal. Andin Bikker, Statenlid van de PDR, vindt dat de regering de Staten het budgetrecht heeft ontnomen, door pas halverwege het jaar met een begroting te komen. ,,Het is een bijna heilig recht van de Staten dat zij de financiële handel en wandel van de regering controleert. Het gaat tenslotte om geld van het volk. Maandenlang hadden wij geen zicht op wat de regering van plan is en welke prioriteiten worden gesteld. Nu mogen we even in een paar werkdagen deze hele belangrijke taak afraffelen.” Bikker heeft grote twijfels over het waarheidsgehalte van de begroting en is bang dat het tekort wel eens veel groter zou kunnen zijn dan daarin staat. Het commentaar van de AVP is vooral inhoudelijk.

Juan David Yrausquin is teleurgesteld in de bewindslieden die naar zijn mening onvoldoende zijn ingegaan op de vragen van zijn fractie. ,,Wij hebben vragen gesteld over het financiële beleid en het personeelsbeleid. Zo willen wij gedetailleerde informatie over de kosten van toekomstige projecten, maar die hebben we niet gekregen. Verder wordt in de begroting uitgegaan van een personeelsstop bij de overheid, maar horen we dat er wel mensen zijn aangesteld. Op ons verzoek om een toelichting hierop, hebben we geen reactie gekregen.” De minister van Financiën, Communicatie, Utiliteiten en Energie, Mike de Meza, mag als eerste aantreden om te antwoorden op de vele vragen van de Statenleden. Er zijn meer dan 1.500 schriftelijke vragen gesteld aan de zeven ministers, die daarop inmiddels hebben gereageerd. De ministers worden elk op een andere dag verwacht om hun antwoorden desgewenst toe te lichten. De Statenvoorzitter verwacht zeven marathonzittingen, want ieder Statenlid heeft zeventig minuten spreektijd in de eerste ronde en nog eens de helft daarvan in de tweede ronde, oftewel tien en vijf minuten per minister.

Bron:  Antilliaans Dagblad