‘Cft en regering verschillen van mening’ op Curaçao12-06-2012

CURAÇAO – Minister George Jamaloodin (Financiën) liet gisteren, tijdens een persconferentie in Fort Amsterdam, weer weten dat Curaçao niet verkeert in een financiële crisis. Hiermee schuift de minister de waarschuwingen van het Cft en minister Liesbeth Spies over het begrotingstekort aan de kant.

De minister en premier Gerrit Schotte gaven gisteren een persconferentie nadat het College financieel toezicht (Cft) zaterdag aangaf dat de financiële situatie op Curaçao ernstig is.

Meningsverschillen
Terwijl Cft meldde dat zij ervan overtuigd zijn dat de regering de ernst van de situatie inziet, gaf Schotte echter aan dat de twee partijen op sommige vlakken van mening verschillen. Volgens de premier zijn er een aantal meningsverschillen met Cft op ‘technische aspecten, maar op de fundamentele aspecten zitten de twee partijen op een lijn’.

Tekorten

Een daarvan is hoe om te gaan met de tekorten op de begrotingen van 2012 en 2011. De Cft wil dat in 2012 de basisverzekering en het concessiebeleid geheel van de begroting worden gehaald. Het college is er niet van overtuigd dat deze maatregelen dit jaar nog geïntroduceerd zullen worden. “De regering van Curaçao baseert zich op feiten en cijfers en heeft er wel vertrouwen in dat de twee trajecten dit jaar nog afgerond kunnen worden”, zei de premier. “Dan zal er geen tekort zijn zoals de Cft dat calculeert.”

Bezuiniging
Daarnaast wil het Cft dat er dit jaar wordt bezuinigd om het tekort van 2011 te dekken. “De gemeenschap kan zowel de hervormingen als aanvullende bezuinigingen niet dragen”, aldus Schotte. “Het is ook niet nodig omdat er reserves beschikbaar zijn. De regering is zich ervan bewust dat de reserves beperkt zijn en wil ze niet structureel gebruiken om tekorten te dekken.”

Reactie
De Cft heeft de regering twee weken gegeven om met een plan van aanpak te komen om het begrotingstekort aan te pakken. “De Cft kan advies geven aan de regering, maar maakt niet het beleid”, benadrukte Schotte. De regering is op dit moment bezig met een reactie op de bevindingen van het college.

Proces
Volgens Jamaloodin is er wel reden tot zorg, maar kan men niet spreken van een ernstige financiële situatie omdat het traject om de structurele problemen die zorgen voor tekorten op te lossen, nog in volle gang is. Enkele problemen die de tekorten veroorzaken zijn de kosten in de gezondheidszorg, pensioenleeftijd en sociale fondsen. “Om deze problemen te saneren is hervorming nodig en moeten verschillende wetten geïntroduceerd worden. Dit is een lang en gecompliceerd proces”, aldus Jamaloodin. Maar de bewindsmannen zijn ervan overtuigd dat de bezuinigen per 1 september zijn ingevoerd.

Minister Spies
De minister en de premier zullen morgen ook hun verhaal moeten doen bij minister Spies (Koninkrijksrelaties), die dan op Curaçao is. Spies gaf eerder aan dat zij zich ‘heel serieus’ aan het voorbereiden is op het geven van een aanwijzing aan Curaçao.