‘Centrale bank faalt bij toezicht op DSB’

02/03/2017

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) faalt bij het toezicht op De Surinaamsche Bank (DSB-Bank). Dit stelt het opgestapte DSB-directielid Hans Moison in een exclusief interview met de Ware Tijd. “Terwijl de raad van commissarissen daadkrachtig ingreep bleef de toezichthouder aan de zijlijn staan.”

Moison doet uit de doeken wat culmineerde tot de onvermijdelijke schorsing van DSB-directeur Sigmund Proeve. "Ik vind het belangrijk dat de samenleving weet wat zich werkelijk afspeelde." Uit zijn relaas blijkt dat Proeve verre van prudent was.

Zo leidden het product 'sale & buy back' en een kredietfaciliteit voor een klant tot omvangrijke verliezen. Bij 'sale & buy back' verkoopt een klant vreemde valuta aan de bank en koopt deze op termijn terug tegen (vrijwel) dezelfde koers. "De klanten van de bank zijn er blij mee. Maar het verlies voor de bank bedraagt vele tientallen miljoenen SRD's."

Begin 2016 ruilde DSB-Bank met de CBvS voor een jaar vreemde valuta tegen SRD's, die door DSB moesten worden geïnvesteerd in schatkistpapier van de Surinaamse overheid. "Door deze financiële constructie financiert de Centrale bank indirect de overheid. DSB stond door de tijdelijke verkoop van vreemde valuta aan de centrale bank in feite garant voor deze financiering. Het kredietrisico op de overheid lag daardoor bij DSB", aldus Moison

Hij was een jaar in dienst bij DSB, maar de CBvS keurde als toezichthouder zijn benoeming tot statutair directeur niet goed. Hij zou namelijk 'geen respect' voor de toezichthouder hebben gehad. "De CBvS stelde mijn deskundigheid en bevindingen niet op prijs", zo stelt Moison. De rvc en de directie vanDSB verzochten hem om als adviseur aan te blijven. Moison bleef echter trouw aan 'zijn principes' en stapte op.

Vrijdag houdt de DSB een algemene vergadering van aandeelhouders met als enig agendapunt: de schorsing van Proeve.

Bron: de Ware Tijd, Suriname