Centraal Bureau voor Burgerzaken door digitalisering op weg naar betere dienstverlening in Suriname

DE WARE TIJD

08/06/2012

Paramaribo - “We werken aan steeds betere dienstverlening naar onze klanten toe. Vanaf volgende week woensdag wordt het mogelijk met de uitbreiding van het netwerksysteem, om op alle Bureaus van Burgerzaken (BvB) in Paramaribo en Wanica dezelfde diensten te verlenen als op het hoofdkantoor.

Door digitalisering kunnen gezinsuittreksels al sneller verstrekt worden en verhuizingen snel doorgeven worden. En de openingstijden zijn verruimd.

Hierdoor is de wachttijd de laatste tijd flink korter geworden.” John Sahari, directeur van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), geeft aan dat hij de systemen probeert te verbeteren en daarmee de dienstverlening.

Klantvriendelijkheid

“Voor betere dienstverlening zijn we naast systemen ook afhankelijk van de menselijke factor. De klantvriendelijkheid van ons personeel is zo’n aspect. Burgers hebben hier vaak klachten over. Ik ben het ermee eens dat het beter kan. We werken eraan. Het is ook afhankelijk van de omstandigheden waaronder het personeel moet werken en de fysieke staat van de panden die niet altijd motiverend is. Komende week wordt het probleem van de Fiso-inpassing geregeld en ook onze huisvesting heeft hoge prioriteit.”

Tegelijkertijd heeft de sfeer aan de balies bij de BvB’s volgens Sahari ook te maken met de wisselwerking tussen de ambtenaar en de klant. “De klant komt vaak al met een negatieve gemoedstoestand om zaken te regelen op een BvB. Op het gedrag van de klant heb ik niet direct invloed, maar wel op de houding van mijn personeel. Momenteel zijn we bezig met het inventariseren van trainingsmogelijkheden voor ons personeel voor klantvriendelijkheid.”

Actiever

De CBB-directeur hoopt dat naast zijn inspanningen, de bevolking zich ook actiever opstelt om wijzigingen voor het CBB-bestand op tijd door te geven. “De dienstverlening is namelijk tevens afhankelijk van de correctheid van de gegevens in het CBB-bestand. Het bestand kan actueel blijven als verhuizingen of vertrek naar buitenland worden doorgegeven. Er is daarom zelfs momenteel een idee om CBB-faciliteiten op luchthaven Zanderij aan te bieden. Daarnaast zijn we nu bezig met het vergelijken van het CBB-bestand en het AOV-bestand om fouten op te sporen en eruit te halen.

De dienstverlening van CBB is niet te vergelijken met die van Telesur, waar iedereen nu lovend over is. Zij zijn commercieel, wij niet. Dat mag echter geen reden zijn om minder kwaliteit te leveren. Daarnaast werkt Telesur onder zware druk aan klantvriendelijkheid vanwege haar concurrenten. Uiteindelijk moet integriteit in je zitten. Daarom moeten we binnen onze organisatie ook gaan schuiven met ons personeel om ze daar te plaatsen waar ze het beste met hun talenten tot uiting komen. Personeel dat klantgericht werkt met kennis en ervaring in een prettige werkomgeving, dan volgt de klantvriendelijkheid vanzelf”.-.